Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dezvoltarea fizica

Incep unele modificari in proportiile diferitelor segmente ale corpului, insotite de un salt in cresterea staturala.

In comparatie cu trunchiul, membrele inferioare si superioare devin mai lungi si mai musculoase. Toracele se turteste anteroposterior. Abdomenul prea mare la copilul mic se turteste de asemenea, devine mai suplu, se schiteaza talia. Latimea umerilor incepe sa depaseasca pe cea a soldurilor. Gatul devine mai subtire si mai lung.

Fata este supusa de asemenea unor modificari: fruntea inalta si bombata de prescolar nu mai este atat de dominanta la scolar. Nasul se subtiaza. Maxilarul inferior incepe sa creasca.

Motricitatea fina nu s-a maturizat. Abilitatea de a scrie il oboseste: dupa scrierea a 1-2 pagini, literele nu mai sunt trasate perfect, apar greseli.

Maturarea musculaturii mainilor este foarte lenta: apucarea inceputa de la 2 luni se va definitiva de abia dupa 7 ani.

Se misca si se joaca mult, uneori pana la epuizare fizica.

Motricitatea fina este deplina; scrisul nu-l mai oboseste, devine ordonat, estetic, cu greseli mai rare. De altfel toate miscarile devin coordonate.

La multe fete apar primele semne secundare sexuale (puf genital, sanii devin proeminenti etc). Poate aparea miopia.

Elementele esentiale se apropie de adult. Cresterea in inaltime este accelerata. Maturizarea este mai precoce la fete, cu diferente importante intre cele doua sexe.

La baieti forta fizica este mai mare. Dentitia definitiva este completa cu exceptia celui de al 3-lea molar. La baieti apar caracteristicile celui de al doilea stadiu al pubertatii.

La multe fete apare menstruatia. De altminteri, in ultimele decenii se constata aparitia mult mai de timpuriu a pubertatii.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum