Clickmed
programare rapida la medic

Copilul meu fumeaza!

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Copilul nostru in varsta de 11 ani a recunoscut ca fumeaza atunci cand sotul meu l-a prins fumand pe ascuns. Este destul de tanar si nu stim cum sa-l determinam sa nu mai fumeze. Mentionez ca sotul meu fumeaza din cand in cand, dar pe balcon. Ce am putea face?




Un prim pas in a-l determina pe copilul dvs. sa abandoneze consumul de tutun este acela de a afla cam care ar fi cauzele consumului. Mai simplu spus de ce fumeaza, care au fost circumstantele in care s-a apucat de fumat, ce simte cand fumeaza, cat si alte informatii care v-ar fi utile sa va faceti o imagine cat mai clara asupra situatiei.

Daca copilul dvs. fumeaza pentru a diminua sau inlatura anumite trairi emotionale, emotii (de exemplu: nervozitatea, rusinea, mania, etc.) este necesar sa le descoperiti si sa-l ajutati in descoperirea unei alte modalitati de a-si satisface aceste trebuinte.

O simpla renuntare la fumat, fara a rezolva problemele emotionale cu care se confrunta nu este binevenita. Investigati si acest domeniu luand in seama si aspecte precum comportamente similare la prietenii apropiati lui, fumatul putand fi o modalitate de apartenta la grup.

Faceti o analiza a relatiilor familiale, a relatiilor dintre dvs. si copil, deoarece un copil care se simte neglijat poate recurge la fumat, sau alte vicii, pentru a trage un semnal de alarma, fumatul devenind un "strigat", o modalitate de a atrage atentia. O alta cauza cu radacinile in relatiile familiale se poate constitui sub forma unei atitudini hipercritice fata de copil, astfel incat copilul se simte lipsit de valoare in ochii parintilor si neapreciat.

Un al doilea lucru pe care dvs. ca parinti il puteti face este acela de a-i explica copilului dvs. care sunt consecintele fumatului. Consultand cateva materiale de specialitate ii puteti oferi copilului exemple de consecinte negative in sfera sanatatii, de altfel binecunoscute, sau de consecinte finaciare (economiile realizate prin renuntarea la fumat ce pot fi folosite in alte scopuri). Pentru ca spuneti ca si sotul dvs. fumeaza poate ca este momentul ca acesta sa devina un model pozitiv in incercarea dvs. de a-l determina pe copil sa fumeze.

In abandonarea fumatului este imperativa convingerea copilului de necesitatea acestui fapt, asa ca interdictiile sau pedepsele administrate in acest sens pot fi inutile. Adoptarea unei atitudini deschise si suportive fata de copil, utilizarea argumetelor in demersul dvs. de a-l convinge sa renunte la fumat devin astfel instrumentele cele mai potrivite. Totodata trebuie sa luati in calcul perioada de utilizare a tutunului, pentru ca instalarea dependenei fizice si psihice poate ingreuna procesul de renuntare la fumat.

Astfel inarmati cu rabdare,argumente si exemple puteti purta o discutie serioasa cu fiul dvs. in care fiecare sa-si expuna deschis punctele de vedere, temerile si sentimentele.

Mult succes!
Clara Monica Craciun,
psiholog – Clinica Psihosolutions

www.psihosolutions.ro







  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum