Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Influenta televizorului asupra copilului

Influenta televizorului asupra copilului

Televizorul poate fi comparat cu dulciurile concentrate sau zaharul rafinat, adica copilul trebuie sa se bucure de gustul si aroma seductiva a acestora fara a face insa excese. Specialistii recomanda un anumit program de privit al televizorului, astfel ca nu este indicata petrecerea a mai mult de 2 ore in fata acestuia.

Cu toate acestea majoritatea copiilor isi petrec pana la 3-4 ore zilnic in fata televizorului. Copii cu varste mai mici de 2 ani nu ar trebui sa se uite deloc la televizor, spun specialistii pediatrii si psihologii.

Limitarea timpului petrecut in fata televizorului este o datorie a parintilor care trebuie sa ia anumite masuri chiar din prima zi in care copilul este tentat sa se uite la televizor.

Educarea si stabilirea unui program fix in acest scop este foarte importanta, deoarece odata obsnuit cu un anumit lucru va fi foarte greu sa se faca o noua schimbare.

Sfaturi privind  relatia dintre copilul mic si televizor

Limitarea pe cat posibil a timpului petrecut in fata televizorului este uneori destul de greu de realizat si trebuie inceputa la varste mici. Astfel, copilul sub 2 ani nu ar trebui sa se uite deloc la televizor, deoarece la aceasta varsta televizorul poate sa aiba un efect negativ asupra dezvoltarii normale a acestuia.

Creierul copilului cu varste mai mici de 2 ani, proceseaza destul de greu imaginile luminoase care se succed rapid, il obosesc si il agita.

Dupa aceasta varsta mama poate sa stabileasca reprize de 10-15 minute petrecute in fata televizorului, urmand ca incepand cu varsta de ani timpul total petrecut in fata televizorului sa nu depaseasca o ora.

Televizorul nu trebuie asezat in camera copilului si nu trebuie utilizat in timpul meselor! Mama trebuie sa faca o selectie atenta a programelor pe care copilul le poate privi. Nu este recomandat ca privitul televizorului sa devina un ritual obligatoriu, care se desfasoara zilnic, indiferent de tipul programului televizat.

Desenele animate sunt preferatele copiilor, insa unii copii vor savura cu un deosebit interes si un documentar despre animale.

Odata cu terminarea timpului prestabilit petrecut in fata televizorului, mama trebuie sa canalizeze interesul copilului spre o alta activitate.

Alegerea programelor televizate pentru copil, este responsabilitatea parintilor si in special a persoanei care isi petrece majoritatea timpului cu acesta. Trebuie alese programe linistitoare, distractive si nu in ultimul rand educative.

Un documentar despre animale este interesant mai ales daca mama sau bona ii explica actiunea pe intelesul sau.

La varste mici chiar si unele desene animate pot fi greu de inteles pentru copii, in special cele cu actiune desfasurata rapid sau cele cu personaje complexe, complicate.

Toate aceste imagini pot crea confuzie si chiar frustrare. Programele cu continut violent, filmele horror, emisiunile zgomotoase, trebuie eliminate deoarece acestea predispun la dezvoltarea unui comportament violent, hiperchinetic.

Privitul televizorului impreuna cu parintii este recomandat de psihologi, deoarece acestia au un control mai bun asupra programelor televizate. In plus, explicarea actiunii sau a persoanjelor, cantatul, aduc un beneficiu major in educarea si distrarea copilului.

Un studiu recent a incercat sa demonstreze efectul televizorului asupra dezvoltarii psihosociale a copilului.

S-au folosit 3 grupe de studiu, unul care includea copii cu acces nelimitat in fata televizorului, un altul cu copii cu acces moderat in fata televizorului si un altul care cuprindea copii care se uitau la telezivor impreuna cu parintii.

Ultimul grup a obtinut un puncat maxim in ceea ce priveste dezvoltarea optima a persoanlitatii si dezvoltarii psihosociale.

Televizorul are si o componenta educativa daca este folosit asa cum trebuie. Daca mama sau bona va avea rabdare sa-i explice micutului actiunea pe intelesul acestuia, va invata lucruri noi de fiecare data cand se va uita la televizor.

Recunoasterea animalelor dupa imagini, dupa sunetele pe care le scot si apoi dupa nume, constitue un exemplu despre cum poate fi folosit televizorul in scop educativ.

Daca parintii sau bona nu pot supraveghea corespunzator copilul cand acesta se uita la televizor, ar fi mai bine sa se gaseasca o alta activitate distractiva pentru a-si ocupa timpul liber.

Cu toate acestea, in ultimii ani parintii opteaza pentru o astfel de activitate care este mult mai comoda atat pentru copil cat si pentru ei.

Parintii trebuie sa-si invete copilul sa faca diferenta intre programele bune si cele rele, sa fie critic si sa evite excesele de orice fel. Acest lucru este destul de dificil, pentru ca televizorul a fost, este si va fi o tentatie foarte mare pentru copii.

Publicitatea este inutila si trebuie evitata, la fel ca si programele care nu transmit copilului lucruri de interes pentru varsta respectiva. Sunt recomandate emisiunile sau desenele animate inregistrare pe VCR sau DVD, ami ales daca parintii au facut o selectie atenta a acestora.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum