Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cele mai bune jucarii pentru invatare

Pana la 3 ani, copiii sunt plini de energie dorind sa exploreze totul in jurul lor. Le plac toate tipurile de activitati fizice cum ar fi sa impinga, sa traga, sa dea jos, sa goleasca si sa umple.



Adora sa se uite la carti cu poze si pot identifica imaginile foarte usor. Unii copii fac si desene pe hartie. In aceasta perioada sunt cel mai curiosi si simt nevoia sa atinga si sa cerceteze orice. Copiilor din aceasta categorie de varsta le place de asemenea sa imite activitatile de rutina ale adultilor cum ar fi curatarea si intretinerea casei.

Desi in prezent exista pe piata nenumarate jucarii cu rol educativ, unei mame ii este foarte greu sa isi dea seama care sunt acele jucarii care il ajuta cu adevarat pe copilul ei sa invete – si sa fie indeajuns de captivante pentru a pastra atentia unui copil in varsta de 3 ani pentru mai mult de 5 minute.

Conform expertilor in dezvoltarea copilului, cele mai bune jucarii sunt acelea care incurajeaza dezvoltarea unor abilitati specifice spre deosebire de jucariile in cazul carora se presupune ca imbunatatesc invatarea.

Adevarul este ca toate experientele dezvolta creierul. Secretul jucariilor cognitiv-educative este sa dezvolte un numar diferit de abilitati care sunt folosite in ultima instanta in maniere complexe mai tarziu in viata.

O gama larga de jucarii ii dau copilului posibilitatea sa invete si sa isi dezvolte abilitatile fizice, sociale, creative si intelectuale. Un joc ce presupune contruirea stimuleaza capacitatile motorii si dexteritatea, abilitatea de a citi sau de urma instructiunile, actionand pas cu pas precum si rabdarea de a termina o sarcina care dureaza mult.

Conform expertilor, cele mai indicate tipuri de jucarii educative sunt urmatoarele:

1. Jucarii pentru construire: lego-uri, cuburi si blocuri si alte proiecte de constructie mai complicate pentru copiii mai mari. Jucariile pentru construit pentru fiecare grupa de varsta in parte se situeaza printre cele mai bune pentru dezvoltarea simtului spatial al copiilor, dar si al abilitatii lor de a duce o sarcina la indeplinire. Cu cat copilul e mai mic, cu atat restrans ar trebui sa fie materialul.

2. Provizii artistice: Explorarea artei ii familiarizeaza pe copii cu culorile si combinatiile dintre acestea si permite exprimarea creativitatii si nonverbala.

3. Propuneri pentru jucarea unor piese de teatru: Acest tip de jocuri le dezvolta imaginatia si limbajul.

4. Jocurile de societate ce implica imbinarea, numararea si asteptarea randului.

5. Echipamentele sportive: Practicarea sporturilor dezvolta coordonarea si muschii mari impreuna cu spiritul de ehipa si respectarea regulilor de joc – un aspect important care este adesea trecut cu vederea.

6. Puzzle-uri. Acestea dezvolta abilitatea de a diferentia vizual imaginile si rabdarea de a termina o sarcina.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum