Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Protejeaza-ti copilul de razele soarelui

Palariutele, ochelarii de soare, hainutele lejere, umbrelutele si cremele de protectie solara sunt lucrurile care nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma din geanta de plaja a unei mamici.

Protejeaza-ti copilul de razele soarelui



Pielea copiilor este foarte sensibila si se arde mult mai usor decat cea a unui adult. Sticla, betonul, nisipul si apa sunt suprafete care reflecta razele solare. De aceea, este posibil ca si atunci cand sta la umbra copilul tau sa fie afectat de razele ultraviolete. Ideal ar fi sa aplici si alte metode de protectie solara pentru a fi sigura ca cel mic nu va sfarsi cu arsuri pe piele.

Umbrelutele de soare sau corturile iti pot oferi umbra, alege tu produsul de protectie solara cu care sa le combini.

Bebelusii mai mici de sase luni ar trebui sa fie tinuti departe de razele soarelui si imbracati cu haine care sa le protejeze pielea. Daca expunerea la soare nu poate fi evitata, specialistii recomanda folosirea cremelor de protectie solara doar pe portiuni mici ale corpului copilului, in zonele ramase neacoperite de haine sau palariutele de soare.

Parintii trebuie sa aiba in vedere in primul rand faptul ca lotiunile de protectie solara trebuie neaparat insotite de haine si palarii care sa protejeze copilul, ochelari de soare si multa umbra.

Haine
Cumpara-i copilului haine usoare care sa-i acopere mainile si picioarele.

Convinge-l sa poarte tot timpul cel putin un tricou care sa-i protejeze umerii. Aceasta este zona cea mai predispusa arderii la soare.

Poate parea surprinzator, dar bumbacul este materialul cel mai putin protector in ceea ce priveste actiunea razelor solare. Lycra si poliesterul, in schimb, sunt printre cele mai protectoare materiale, nailonul incadrandu-se undeva la mijloc.

Protejeaza-ti copilul de razele soarelui

Palarii
Alege palariile cu boruri mai largi care sa protejeze ceafa si urechile bebelusului si in momentele in care el se apleaca, cand se joaca in nisip, de exemplu.

S-ar putea ca sepcile sa ti se para mai dragute decat palariile cu boruri largi, mai ales in cazul in care ai un baietel, dar acestea nu ofera la fel de multa protectie. Ceafa si urechile copilului vor ramane expuse la soare, in timp ce o palarie le va acoperi cu succes.

Lotiuni de protectie solara
Aici regula este simpla: foloseste lotiunile de protectie solara fara sa te zgarcesti. Tine insa cont de cateva lucruri:

• Alege intotdeauna o lotiune de protectie solara pentru copii, nu folosi pentru cel mic aceeasi lotiune pe care o folosesti tu.

• Incearca lotiunea pe o portiune mica de piele a copilului inainte de o aplica pe o zona mai extinsa. O poti folosi mai departe doar daca cel mic nu are nici o reactie alergica la ea.

• Majoritatea cremelor de protectie solara trebuie aplicate cu aproximativ 20 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicate la fiecare doua ore.

• Factorul de protectie (SPF) al unei creme de protectie solara trebuie sa fie de cel putin 15. Exista pe piata lotiuni de protectie solara pentru copii care sunt colorate. Daca alegi sa le folosesti pe acestea, poti face din aplicarea lor o joaca si iti va fi mult mai usor sa observi daca ai aplicat peste tot.

• Nu folosi o crema al carei termen de valabilitate a fost depasit.

Nu uita sa protejezi si buzele copilului de soare. Pe piata vei gasi pe langa lotiunile de protectie solara si balsam de buze cu acelasi scop.

Protejeaza-ti copilul de razele soarelui

Ochelari de soare
Obiceiurile bune se invata inca din copilarie: alege pentru copilul tau o pereche de ochelari de soare care sa-i protejeze ochii de raze. La inceput o sa fie mai dificil, mai ales cu un copil foarte mic, dar, cu timpul, se va obisnui.

Majoritatea ochelarilor de soare pentru copii au rame cu forme si culori care il vor face pe cel mic sa fie nu doar protejat de pericolele pe care le prezinta soarele, ci si foarte trendy. Cauta in magazine ochelarii de soare pentru copii care au trecuta mentiunea ca protejeaza ochii de razele UVA si UVB.

Studiile au aratat ca purtatul ochelarilor de soare inca de la varste fragede scade riscul dezvoltarii cataractei.

Sfaturi la indemana
• Mergi cu cel mic la plimbare sau la plaja doar dimineata devreme sau seara tarziu si planuieste activitati pentru in casa sau pentru zonele umbrite la mijlocul zilei.

• Majoritatea carucioarelor si a bicicletelor pentru copii au atasat si un parasolar. Foloseste-l de fiecare data cand iesiti la plimbare.

• Doteaza-ti masina cu parasolare care se ataseaza pe geamurile laterale. Cele inspirate din desenele animate sau cele colorate vor fi cu siguranta pe placul celui mic.

• Nu in ultimul rand, ai grija sa te protejezi si tu de razele nocive ale soarelui. Pe langa faptul ca vei avea astfel grija de pielea ta, vei da un exemplu bun copilului.

Totusi, cu toate mijloacele de protectie, este posibil ca pielea copilului tau sa fie arsa de soare. Iti vei da seama de acest lucru in momentul in care pielea devine rozalie sau chiar rosie. Ce poti face tu pentru a calma usturimile este sa aplici pe zonele afectate un prosop umezit in apa rece. Aplica apoi o lotiune hidratanta pe baza de apa si asigura-i copilului aportul de lichide pentru a preveni deshidratarea. Daca esti in continuare ingrijorata, anunta medicul pediatru.

Simona Chiric
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum