Jocul este important
Jocul este necesar pentru dezvoltare. Daca se joaca, un copil creste din punct de vedere social, emotional, fizic si cognitiv.
Acesta este felul lui de a invata despre corpul lui si lumea in care traieste. Si isi va folosi toate cele 5 simturi ca sa atinga acest scop.
Oare ce o sa simt daca ating acest obiect? Ce sunet voi auzi daca apas pe el? Ce se va intampla daca imping sau trag de acest obiect? Sa ma catar el?
Explorarea este inima jocului si in mintea copilului tau orice experiment conteaza, chiar si atunci cand da jos o cutie cu cereale de pe scaun.
Expertii in dezvoltarea copilului spun ca jocul este munca unui copil (si munca parintilor este sa stranga dupa ce se joaca el).
Acum ca micutul tau a crescut, jocurile sale vor fi mai pline de imaginatie si mai complexe. Prin joc, isi va exersa abilitatile si calitatile, cum ar fi independenta, creativitatea, curiozitatea si abilitatea de a rezolva probleme.
Poate reprezenta de asemenea un mod important de a explora sentimente si valori si de a-si dezvolta abilitatile sociale. Cu mult inainte sa nu mai aiba nimic impotriva sa isi imparta jucaria cu sora sa, i-o va da.
Primul "te rog" si "multumesc" spontan s-ar putea sa ii scape la o petrecere imaginara. Si ce perinte poate sa nu ii dea ultimul bandaj pe care il mai are pentru ca jucaria lui preferata s-a ranit la deget?
Ce tipuri de joc sunt mai bune pentru copilul tau?
Depinde de stadiul de dezvoltare. Din moment ce jocul este un instrument pe care copilul tau il foloseste ca sa invete despre lume, abilitatile pe care le exerseaza acum sunt cel mai bun indiciu al tau ca sa alegi cele mai potrivite activitati.
De exemplu, daca micutul tau de 12 luni este interesat de fenomenul cauza-efect, joaca-te cu el de-a v-ati ascunselea sub masa si scaune.
Daca la 20 de luni este obsedat de urcatul scarilor, gaseste un loc unde poate sa exerseze sub supravegherea ta.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum