Fetita mea nu mai vrea sa doarma singura
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Fetita mea, Alice, nu mai vrea sa doarma singura in patutul ei (care se afla in dormitorul nostru). Ziua, dupa ce maninca la prinz, face nani. O adorm in patul nostru si apoi o pun in patutul ei, unde doarme maxim o ora dupa care se trezeste si plinge. O iau in patul nostru, o adorm dupa care incerc sa o pun din nou in patutul ei, dar, cum atinge patutul face ochii mari si plinge. O pun din nou la noi in pat si Alice (in virsta de un anisor si o luna) doarme bustean. Povestea se repeta si noaptea , bineinteles. Credeti-ma ca nu stiu cum sa reglez problema si sa-mi conving fetita sa doarma din nou in patutul ei cum facea pana in luna a 10-a. (I.M.)
In incercarea dvs. de a va dezobisnui fetita de acest comportament problematic este necesara o oarecare "putere" a parintilor, "putere" de a nu se lasa impresionati si astfel conditionati de catre cea mica plangand. Daca pana la 10 luni fetita a dormit singurica in patutul ei si totul a fost in regula, nu vad nici acum nici un motiv pentru care ea nu ar putea sa doarma singurica.
Plansul este modalitatea sa inconstienta de a va atrage atentia si de a se asigura ca o veti lua cu dvs. in pat. Asa cum ea s-a obisnuit sa vina in patul dvs. tot asa, cu multa rabdare si constanta in reactii, se va si dezobisnui. Astfel de dorit ar fi ca ea sa fie culcata si sa ramana ulterior in patutul ei si orice interventie din partea parintilor sa se rezume la linistirea ei, adormirea ei din nou si in orice caz nu la mutarea ei in pat cu dvs.
Repetand aceasta mutare de multe ori, fetita cu siguranta a invatat ca plansul ei are drept consecinta mutarea si astfel se va astepta sa reactionati dvs. Reactionand cum ea se asteapta nu veti face decat sa-i intariti aceasta certitudine si nu sa introduceti schimbarea pe care o doriti. Nu cedati in fata insistentelor ei, linistiti-o dar nu o aduceti cu dvs in pat.
Se va acomoda treptat cu aceasta despartire de patul parintilor atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii. Problemele legate de somn la copiii mici sunt un mod de a-si exprima dorintele nesatisfacute, precum prezenta mamei sau a tatalui din apropierea sa, nevoia de protectie, securitate si de a fi iubit; si de aceea vorbind cu fetita pentru ca spuneti ca va aflati in aceeasi camera, insa fara a o aduce cu dvs. in pat, puteti mentine legatura cu ea, ea putand constientiza apropierea fizica a parintilor.
Mult succes!
Clara Monica Craciun,
psiholog – Clinica Psihosolutions.
www.psihosolutions.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum