Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Conjunctivita la copilul mic

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Sunt mama unui baietel de 1 an si 2 luni. Adeseori copilasului meu i se inroseste ochiul stang, fara afectarea pleoapei ci doar a globului ocular. Dupa cateva zile ochisorul revine la culoarea normala. Eu banuiesc ca ar fi din cauza curentului de sub usi, mai ales ca acum sta mai mult pe jos cand se joaca. Credeti ca asta ar putea fi cauza sau sufera de o afectiune oftalmologica? Si ce as putea sa fac ochisorului atunci cand se inroseste?




Este posibil sa fie vorba despre o conjunctivita - inflamatia mambranei subtiri care acopera globul ocular si suprafata interna a pleoapelor, membrane cunoscuta sub numele de conjunctiva.

Inflamatia conjunctivei oculare se poate manifesta prin unul sau mai multe din urmatoarele semne si simptome:

  • hiperemie locala (ochi rosu)

  • senzatie de nisip in ochi descrisa de copilul mare si adult; copilul mic si sugarul nu pot descrie disconfortul dar se observa uneori frecarea ochisorilor cu manutele

  • secretii oculare care pot determina alipirea cililor.

    Aceasta inflamatie poate fi determinata fie de o infectie locala (virala sau bacteriana) fie de o reactie alergica.
    Tratamentul este diferit in functie de etiologie:

  • in conjunctivitele alergice, depistarea si indepartarea agentului sensibilizant este principala masura, alaturi de care se pot indica colire (picaturi) cu substante antiinflamatoare si antialergice

  • in conjunctivitele infectioase, alaturi de o igiena adecvata se indica in functie de agentul etiologic, aplicarea unor colire cu antiinflamatoare si/sau antibiotice – in caz de conjunctivita bacteriana.

    Pentru a preveni conjunctivita infectioasa se recomanda mai multa atentie igienei oculare: secretiile oculare se vor sterge cu un tifon steril, umezit cu apa fiarta si racita; nu se va folosi tifonul cu care s-a sters un ochi si la celalalt.

    Mainile copilului se vor mentine pe cat posibil curate si se va incerca impiedicarea ducerii manutelor la ochi, cand este murdar pe maini, dupa joaca la nisip, cu animale etc.

    Daca totusi episodul de conjunctivita se repeta, va sfatuiesc sa va adresati medicului oftalmolog pentru un examen local; daca medicul considera necesar pentru stabilirea etiologiei, va poate recomanda si recoltarea si analizarea secretiei oculare.

    Daca insa suspicioneaza o etiologiei alergica va poate indruma in continuare spre un specialist alergolog.

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum