Amigdalita repetitiva
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Fetita noastra are 1 an si 10 luni si din 3 in 3 luni face un puseu de febra, care se manifesta prin varsaturi si care apare aproape din senin fara un simptom de raceala in prealabil. La medic ni se spune ca are amigdalita (de fiecare data, chiar daca nu a consumat nimic rece si nu stim de unde vine aceasta amigdalita) si i se da antibiotic. Febra dispare si roseata din gat (aceasta nu chiar de tot), dar se vede ca revine. Puteti sa puneti un diagnostic corect, cum sa prevenim si de asemeni un tratament.
Amigdalita repetitiva (presupunand ca intr-adevar de o amigdalita este vorba) apare datorita persistentei unui microb, de departe primul in ordinea frecventei fiind streptococul.
Exista mai multe feluri de streptococi, iar stabilirea felului lor este importanta pentru ca unii (sa le spunem "streptococii rai") pot da amigdalita + complicatii serioase (reumatism infectios, afectarea rinichilor, afectarea inimii etc) in timp ce alte feluri (streptococii "buni") nu dau decat amigdalita.
Cand copilul e in plin atac amigdalian este important de facut un exudat faringian care pune in evidenta (sau nu) streptococii si de realizat o cultura de microbi (=punerea la incubator a probei din gat pe un mediu favorabil) pentru a sti cu ce fel de streptococ avem de luptat.
Cand copilul este in afara crizei exudatul iese de regula normal si nu are sens sa fie facut, dar merita facuta numai cultura si mai ales o analiza de sange numita ASLO. Acest ASLO arata daca exista in sange anticorpi impotriva streptococilor rai.
Apar urmatoarele situatii:
-avem dovada prezentei unui streptococ rau: se face tratament antibiotic timp de 10 zile urmat de injectii saptamanale cu Moldamin timp de mai multe luni;
-avem dovada prezentei unui streptococ bun: se face numai tratament antibiotic 10 zile neurmat de injectii (Nota: nu este posibila coexistenta unui streptococ rau cu unul bun)
-nu s-a dovedit prezenta streptococului: nu facem nici un tratament, ci continuam eforturile diagnostice: poate fi vorba de o amigdalita virala (foarte frecventa in general, dar improbabila in cazul nostru care recidiveaza la 3 luni) sau de o amigdalita bacteriana non-streptococica (adica data de bacterii care nu cresc la incubator pe mediul preferat de streptococi).
Deci, in privinta diagnosticului simpla consultatie medicala nu e suficienta in acest caz, ci este nevoie de ajutorul unui laborator de microbiologie in care sa se afle un doctor sau un biolog de toata increderea.
Prevenirea, indiferent ca e vorba de un streptococ bun sau unul rau se face in primul rand respectand atat doza prescrisa, ritmicitatea administrarii si mai ales durata totala a tratamentului, durata care trebuie sa fie de 10 zile pentru a fi cat mai aproape de idealul ca TOTI streptococii sa fie omorati si sa nu fie vreunul care sa treaca intr-o forma de rezistenta (un fel de hibernare a microbilor).
Sanatate va doreste,
dr. Mihnea DRAGOMIR
specialist in medicina familiei
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum