Alergia la copilul mic
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Sunt o mama polialergica: acarieni, polen, mucegai, anumite medicamente; am astm bronsic, rino-conjuctivita alergica, de peste 20 ani. Am un baietel de 1 an si 4 luni care ma mosteneste: dermatita de contact, alergie la produsele apicole si in general toate simptomele de la rinita alergica. Ce vaccinuri ii pot administra contra alergiilor?
Alergia este o reactie particulara de aparare a organismului la contactul cu o substanta straina, caracteristica anumitor persoane (despre care se spune ca au teren atopic – cum e cazul dumneavoastra).
Acest teren atopic (predispozitie pentru dezvoltarea unor alergii) se poate transmite la descendenti: frecvent copiii care au un parinte cu diverse boli alergice au tendinta de a dezvolta la randul lor diverse alergii.
Primele masuri necesare in astfel de cazuri este depistarea alergenilor care declanseaza reactiile alergice si modificarea stilului de viata, in sensul limitarii contactului cu alergenii.
Dintre alergenele cele mai cunoscute sunt: praful, acarienii, fulgii, penele, parul de animale, polenul florilor, sporii de mucegaiuri, unele alimente (oua, capsuni, lapte, alune, crustacee). Astfel daca intr-o familie exista persoane cu teren atopic se va evita accesul animalelor sau pasarilor in casa, se va inlatura cat mai des praful (covoarele, mochetele, jucariile de plus, saltelele – pot stoca praful), se va aerisi cat mai des locuinta, se vor inlatura sursele de umezeala si mucegai (in baie si bucatarie); in cazul alergiilor alimentare se vor evita acele alimente alergizante.
O alta metoda care se poate aplica in cazul alergiilor este desensibilizarea (imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice), care consta in administrarea unor doze mici, care se cresc treptat dintr-un anumit alergen cu scopul de a creste toleranta organismului la contactul cu acel alergen.
Insa pentru aceasta trebuie intai depistati alergenii la care se dezvolta reactiile alergice; de asemenea aceasta metoda poate fi aplicata numai daca numarul de alergeni este redus.
Deoarece nu este lipsita de riscuri, putand determina reactii alergice grave, desensibilizarea este indicata numai in cazurile cu manifestari alergice severe.
Asadar, va sfatuiesc sa va adresati unui medic specialist alergolog, pentru efectuarea testelor alergice care vor determina alergenii la care este sensibil copilul dumneavoastra si pentru a stabili daca este sau nu indicata desensibilizarea in acest caz.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum