Varsatul de vant (varicela)
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Am o intrebare la care nu am inca un raspuns exact, desi am consultat si prieteni si medici... Fetita mea in varsta de 5 ani are in acest moment varicela. Ea a debutat pe 30 nov a.c. Intrucat in 16 decembrie urma sa plecam impreuna in concediu, as dori sa aflu exact la cate zile dupa ce scapam de crustele lasate de vezicule (respectiv pielea ramane curata), o pot scoate din casa fara sa ma tem de alte complicatii?
Varicela este o boala infecto-contagioasa a copilului, determinata de virusul varicelo-zosterian. Transmiterea se face de la copilul bolnav pe cale aeriana prin picaturile de saliva si prin obiecte contaminate recent cu secretii de la nivel respirator sau de la nivelul leziunilor tegumentare.
Incubatia (perioada de timp de la contactul cu virusul si pana la aparitia semnelor clinice) este in medie de 14 zile (variaza intre 10-21 de zile), dupa care boala debuteaza cu febra, alterarea starii generale, mialgii (dureri musculare), tuse usoara.
Dupa 1-2 zile apare eruptia tegumentara caracteristica: la inceput apar macule (pete rosii) care apoi se umfla putin (papule), ulterior acumuleaza lichid clar si se transforma in vezicule iar cand lichidul se tulbura se numesc pustule.
Ulterior apare o crusta care se desprind in circa 7-10 zile. Primele elemente eruptive apar initial pe trunchi si apoi se extind la membre si fata, putand cuprinde si pielea paroasa a capului si mucoasele (bucala, genitala).
Eruptia este foarte pruriginoasa (provoaca mancarimi) si apare in valuri, fiecare val fiind insotit de un puseu febril.
In general, in formele usoare, la copii sanatosi, tratamentul se rezuma la repaus si izolare la domiciliu, masuri de prevenire a suprainfectarii leziunilor prin mentinerea unei igiene adecvate si evitarea gratajului (scarpinatului) prin aplicari locale de antipruriginoase, combaterea febrei cu antitermice (altele decat Aspirina: nu se administreaza Aspirina la copii) si consum crescut de lichide.
Formele severe sau complicate se vor trata in spital. Dintre complicatiile care pot apare cele mai frecvente sunt suprainfectia bacteriana a leziunilor si mai rar: pneumonia, meningoencefalita – acestea din urma apar in general la copii imunodeprimati.
Durata de izolare la domiciliu este de 14 zile, ceea ce corespunde in general cu eliminarea tuturor crustelor; asadar de indata ce pielea a ramas curata si nu au aparut alte complicatii ale bolii, nu mai este nici un motiv de izolare.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum