Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vaccinul pentru varicela

Profilaxia varicelei

Singura modalitate de a preveni varicela este administrarea unui vaccin, care a fost omologat in anul 1995. Vaccinul este recomandat pentru toti copii de peste 1 an sau mai mari, care nu au trecut prin boala (vaccinul este inutil si chiar periculos daca este administrat inaintea varstei de un an sau in cazul celor care au facut boala).

Vaccinul contra varicelei, contine un virus viu, atenuat (cu virulenta mica), de aceea acesta nu trebuie administrat in anumite cazuri si la anumite grupuri cu risc crescut (copii care fac chimioterapie, tratament imunosupresor cu medicamente steroidiene, copii cu viroze respiratorii sau cu alte afectiuni intercurente).

Vaccinul este eficient la peste 95% dintre copiii vaccinati, in sensul ca acestia nu fac boala sau fac forme usoare de boala la contactul cu virusul. Vaccinul este eficient si are efect atat timp cat persista anticorpii impotriva virusului varicelo-zosterian (ani de zile, de multe ori toata viata).

Imunizarea activa (trecerea prin boala), ofera imunitate pentru toata viata, de aceea afectiunea nu se mai poate repeta pe tot parcursul vietii.
Un procent de 10-30% dintre copiii vaccinati contra varicelei nu sunt imunizati corespunzator (nu dobandesc un numar suficient de anticorpi care sa protejeze corespunzator copilul la contactul cu virusul).

Cu toate acestea vaccinul este recomadat tuturor copiiilor sanatosi de peste 1 an, deoarece chiar si fara o imunizare completa acestia sunt feriti de forme grave de boala (fara complicatii grave, de felul encefalitei sau pneumoniei variceloase).

Ingrijirea copilului cu varicela

Copiii cu varicela trebuie izolati de restul copiiilor pentru a stopa raspandirea virusului, acest lucru este destul de dificil deoarece majoritatea parintilor nu isi dau seama de prezenta bolii pana la aparitia eruptie cutanate, boala fiind extrem de contagioasa cu 2-3 zile inainte, cand simptomele sunt absente sau nespecifice.

Varicela este o boala care se regaseste in epidemii anuale, este destul de frecventa si se raspandeste destul de usor de la un copil la altul.

Unul din simptomele cele mai neplacute ale varicelei este eruptia cutanata pruriginoasa (mancarime), de aceea parintii trebuie sa masuri privind acest lucru. Sunt recomandate baile cu apa calduta, zilnice, la care se adauga bicarbonat de masa (4 linguri pentru fiecare baie) care amelioreaza mancarimea si previn suprainfectia leziunilor cutanate.

Se pot folosi nenumarate preparate naturiste sau farmaceutice pentru tratarea leziunilor cutanate si pentru diminuarea mancarimii. Atingerea repetata a leziunilor, mai ales datorita faptului ca acestea sunt pruriginoase, poate lasa dupa vindecare cicatrici (nu se recomanda ruperea sau spargerea leziunilor veziculoase).

Pudra de talc mentolata este accesibila si este eficienta pentru diminuarea pruritului, mai ales la copiii mici, putandu-se folosi de asemenea solutiile cu mentol (efect racoritor, revigorant) sau alte preparate cu efect antipruriginos si calmant.

Leziunile cutanate se pot suprainfecta, cel mai frecvent cu germeni saprofiti tegumentari (care se regasesc in mod normal pe piele fara a produce afectiuni la acest nivel) sau prin atingerea leziunilor cu mana murdara. Infectiile stafilococice si streptococice sunt cel mai des intalnite si sunt recunoscute dupa inflamarea accentuata a leziunilor cutanate, cu eritem (inrosirea pielii din jurul leziunii) si transformarea veziculelor in pustule (puroi).

In acest caz, pediatrul poate recomanda unguente cu antibiotic pentru a asigura o vindecare corespunzatoare a leziunilor suprainfectate. Febra care acompaniaza boala in primele zile sau care apare datorita dezvoltarii unor complicatii ale acesteia, se poate trata prin administrarea de acetaminofen (paracetamol picaturi, sirop sau supozitor la copiii mici).

Aspirina nu trebuie administrata la varste mici, datorita faptului ca aceasta poate avea efecte adverse destul de grave daca este folosita la copiii mai mici si uneori chiar si la adolescenti!

Aparitia sindromului Reye a fost asociata cu administrarea aspirinei, de aceea aceasta este contraindicata la copii.

Tratamentul etiologic (care trateaza cauza bolii) al varicelei consta in administrarea de preparate antivirale, precum aciclovirul. Acesta este eficient doar in primele 24-72 de ore de la debutul bolii si nu este recomandat decat in cazul copiiilor imunodeprimati (cu imunitatea scazuta), pentru a preveni aparitia unor complicatii grave precum encefalita sau pneumonia variceloasa.

Encefalita variceloasa este complicatia cea mai grava a varicelei, avand o mortalitate de peste 30% si este considerata o urgenta medicala majora, fiind tratata cu aciclovir administrat in perfuzie.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum