Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Transmiterea racelii

Exista si un alt factor care influenteaza numarul de raceli pe care il poate prezenta un copil, si acesta este numarul copiilor cu care se joaca, mai ales in spatii inchise. Copiii care locuiesc la o ferma izolata au mai putine episoade de guturai deoarece sunt expusi la mai putini germeni. Pe de alta parte, copilul care merge in colectivitate (gradinita, cresa, scoala) are foarte multe raceli, fiind expus la o varietate mult mai mare de germeni. Din pacate, boala se poate transmite chiar cu o zi inainte ca persoana respectiva sa aiba ea insasi, iar uneori germenii pot fi transmisi de o persoana care nu are boala.

Majoritatea racelilor aduse in familie afecteaza copiii mai mici cel putin intr-o forma usoara, mai ales daca exista putin spatiu si se folosesc aceleasi camere. Germenii sunt transmisi de la o persoana la alta prin picaturile imprastiate in aer prin stranut sau tuse (in doze masive), precum si prin aerul respirat in care pluteste un numar suficient de mare de germeni. Parintii (mai ales daca au o raceala cu dureri in gat) trebuie sa evite sa stranute, sa tuseasca sau sa respire direct spre fata copilului, trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun inainte de a manevra obiectele care ajung in gura copilului (lingurita, tetina, jucarii, hrana) pentru a evita transmiterea unui numar mare de germeni.
Daca suspectati o persoana straina ca e racita (sau are alta boala transmisibila) fiti foarte fermi in a nu o lasa in aceeasi casa cu copilul sau la o distanta sub 4-5 m de carucior cand sunteti la plimbare


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum