Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Scarlatina

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Va rog sa mi spuneti care sunt masurile de prevenire care se impun in cazul in care copilul a avut in gradinita, la alta grupa, un caz confirmat de scarlatina?




Scarlatina este o boala infecto-contagioasa determinata de streptococul beta-hemolitic si este frecventa la copiii de gradinita si la cei scolari.

Se transmite prin contactul cu un bolnav sau purtator de streptococ beta-hemolitic, in timpul conversatiei, rasului, stranutului sau tusei (cand picaturi de secretii din nas sau saliva se raspandesc in aer).

Dupa o perioada de incubatie de 2-7 zile, boala debuteaza brusc cu febra mare (38-40 de grade Celsius), dureri in gat, dureri de cap si abdominale si uneori agitatie. Copilul prezinta "rosu in gat", amigdalele sunt marite, rosii, uneori cu depozite de puroi, limba este incarcata, cu margini si varful rosu, apoi se descuameaza – devenind "zmeurie" in a 5-a zi.

Dupa 24-36 ore de la debut, apare si eruptia cutanata, mai intai la plici (cot, zona inghinala, axile, gat), este rosie si aspra (ca pielea de gaina); apar la plici niste dungi subtiri rosii-violacee; eruptia si febra dureaza 5-7 zile.

Dupa disparitia eruptiei pielea se descuameaza. Complicatiile apar de obicei la cazurile netratate la timp: otita, complicatii renale, reumatism.

Tratamentul se realizeaza in spital 7-10 zile, cu administrarea de Penicilina sau Eritromicina la cei alergici la penicilina. In aceasta perioada se recomanda repausul la pat 10 zile (izolarea in casa dureaza mai mult – 2-3 saptamani) si regim alimentar bogat in lichide, in special in zilele febrile.

La externare se va indica o schema profilactica cu Moldamin, pentru prevenirea reinfectiilor si complicatiilor.

In cazul in care apare un caz de scarlatina intr-o colectivitate sau familie, este bine sa se efectueze examenul exudatului faringian, pentru a depista streptococul si sa se administreze Penicilina V (respectiv Eritromicina la cei alergici la peniciline) in scop preventiv, la toti membrii colectivitatii sau familiei.

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- Detalii specialist



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum