Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prevenirea si combaterea balonarilor

Balonarea se caracterizeaza prin dilatarea abdomenului ca urmare a acumularii de gaze in stomac si intestin. Acest aspect inestetic al abdomenului ne creaza deseori disconfort, respiratie greoaie, stare de indispozitie si ne-am dori sa rezolvam cat mai rapid aceasta problema.

Balonarea se datoreaza unor tulburari ale procesului de digestie si ea reprezinta de cele mai multe ori un simptom al unor afectiuni cum ar fi: gastrite, colecistite, dischinezii biliare sau duodenale, enterocolite, viermi intesinali, etc.

Evident, tratamentul acestor afectiuni va determina in timp disparitia balonarilor. Exista totusi si situatii in care balonarile apar fara a suferi de o anumita boala si atunci ele se datoreaza de cele mai mule ori greselilor noastre.

Uneori aerul este introdus in stomac prin inghitire in special de catre fumatori sau de catre persoanele nevrotice determinand balonarea. De asemeni consumul unor mari cantitati de apa gazoasa, sifon, bere, etc, produce umflarea abdomenului.

Exista si alimente bogate in zaharuri si celuloza care prin fermentatie degaja mari cantitati de gaze care se acumuleaza in intestinul subtire si in cel gros, presand asupra peretelui abdominal. Cantitatea de gaze poate apasa spre plamani si inima producand tulburari de respiratie si dureri toracice.

Consumul de fructe, imediat dupa consumul de carne determina aparitia de balonari datorita faptului ca timpul de fermentatie al carnii este mult mai mare decat cel al fructelor. Mesele copioase cu un mare amestec de carne, legume, prajituri si fructe determina aparitia balonarilor si a senzatiei de plenitudine.

Remedii pentru prevenirea si combaterea balonarilor

Se recomanda in primul rand un regim alimentar lejer, mancand in liniste fara stres si intr-un climat armonios. Grijile si conflictele nu trebuie comentate in timpul mesei iar mancarea trebuie indelung mestecata. In timpul mesei trebuie sa domine buna dispozitie pntru a manca cu placere.

Evitati laptele dulce, ceapa, ridichile, bauturile carbogazoase, fumatul.

Este bine ca fructele crude sa le consumati numai intre mese si nu in amestec cu alte alimente.
Sunt recomandate gutui, ananas, portocale, lamai si orice alte citrice.

In situatia in care nu ati putut evita toate acestea si balonarea s-a produs puteti folosi carbunele medicinal sau infuzii de plante cu efect benefic. Este bine sa fie folosite plante care inhiba procesele de fermentatie cum ar fi: chimion, anason, fenicul, coriandru, busuioc, izma, maghiran, salvie, musetel, coada soricelului. Infuzia se face cu oricare dintre aceste plante punand o lingurita planta la o cana de apa clocotita.
Se beau una-doua cani de infuzie pe zi.

De asemeni infuzia de lamaie este excelenta pentru digestii anevoioase, meteorism sau aerofagie.

Pentru copii mici pot fi folosite pentru infuzii urmatoarele plante: chimion, anason sau fenicul. Ceaiurile pot fi facute cu o jumatate lingurita planta la o cana cu apa, sau chiar mai slabe daca este cazul.

Persoanele care nu au timp sa pregateasca aceste infuzii pot folosi capsule de una dintre plantele: ananas, busuioc, menta, lucerna, lemn dulce, salvie sau sunatoare. Se iau 1-3 capsule pe zi.

In plus voi pune in evidenta inca doua cure benefice pentru balonari si probleme de digestie si anume:
- Cura de Kefir: doua pahare pe zi timp de doua saptamani care regleaza flora microbiana si digestia.
- Cura cu salata de patrunjel. Se mananca zilnic, timp de doua saptamani o legatura de patrunjel taiat marunt la care se adauga putin ulei de masline si putina lamaie. Este si un detoxifiant excelent al organismului.

Sursa: www.ele.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum