Intepaturile de tantar, modalitati de prevenire
Intepaturile de tantar pot fi prevenite prin folosirea lotiunilor anti-tantari, a plasei speciale impotriva insectelor, prin scaderea consumului de potasiu, evitarea odorizantelor prea dulci, dar si a tinutei deschise la culoare sau inflorate. Parintii trebuie sa aiba o atentie deosebita privind concentratia de DEET, substanta continuta de lotiunile si spray-urile anti-tantar. Tratamentul consta in comprese reci, medicamente antihistaminice, antimancarimi si antiinflamatoare.
Majoritatea copiilor sau a bebelusilor sunt muscati adesea de tantari mult mai mult decat orice insecta. Intepaturile de tantari sunt foarte comune pe perioada de vara, in special in randul copiilor. Tantarii sunt mai activi in timpul noptii, iar faptul ca "victimele" sale sunt in repaus reprezinta un mare avantaj pentru acestia.
Tantarii sunt cunoscuti drept insecte care pot raspandi boli prin intermediul sangelui de la o victima la alta.
Tantarii nu reprezentau o mare problema, daca nu exista nevoia de sange a femelelor tantar. Masculii, dar uneori si femelele, se hranesc din nectarul oferit de plante, insa acestea din urma au nevoie si de sange datorita proteinelor regasite in acesta, cu ajutorul carora ele isi matureaza ouale.
Atunci cand femela tantar ne inteapa si perforeaza pielea, ea ne injecteaza si saliva sa, care contine enzime digestive si anticoagulanti. La prima intepatura, nu va exista nicio reactie, insa incepand cu urmatoarele, persoana respectiva devine sensibila la proteinele straine, iar dupa 24 de ore apar bubite rosii, mici si mancarimi la nivelul pielii in zona respectiva. Aceasta este cea mai comuna reactie in randul copiilor de varste mici. Dupa mai multe intepaturi, apare o zona pala doar dupa cateva minute de la intepatura, urmata de bubitele care apar dupa 24 de ore, aceste reactii fiind comune la copiii de varste mari si adolescenti.
Datorita intepaturilor frecvente, multi copii devin mai sensibili la acestea si apar semnele de alergie. Se pot dezvolta basici, vanatai si chiar reactii inflamatorii extinse in unele cazuri.
In cazul in care intepatura este localizata la nivelul fetei, aceasta poate duce la umflarea marcata a zonei respective. Poti aplica lotiunea calamine pe zona afectata pentru a ajuta la calmarea mancarimii, iar cateodata un pachet de gheata poate ajuta la reducerea umflaturii.
Incearca sa il incurajezi pe copilul tau sa nu se scarpine in aceea zona pentru a evita aparitia unei infectii. Taiati unghiile copilului pentru a impiedica zgarieturile atunci cand se scarpina.
Prevenirea intepaturilor de tantari in randul copiilor
Odata ce a fost intepat, nu poti lua prea multe masuri inafara de tratarea unor simptome care pot aparea precum: mancarimi, roseata. Cel mai indicat este sa previi intepatura inainte de a avea loc! In acest sens poti recurge la urmatoarele modalitati:
Unele studii sugereaza ca aportul de vitamina B1 (25 mg - 50 mg) de trei ori pe zi ajuta la scaderea "apetitului" tantarilor atunci cand este vorba de pielea noastra. Se pare ca aceasta vitamina produce un miros special al pielii, nedetectabil de oameni, insa respingator pentru femelele tantar insarcinate.
Efectul dureaza in jur de 2 saptamani de la consumul zilnic de vitamina B1 pentru ca pielea se suprasatureze cu acesta. De asemenea, exista studii care demonstreaza ca usturoiul functioneaza in acelasi sens, insa evident, mirosul poate fi resimtit de noi toti.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum