Infectii de tract urinar
Bolile produse prin infectii ale tractului urinar (ITU) pot fi bruste, violente, cu febra ridicata sau, pe de alta parte, pot fi descoperite intamplator la un examen de rutina al urinei, la un copil care s-a simtit perfect normal. Un copil mai maricel se poale plange de usturimi la urinat, dar foarte des nu exista manifestari care sa sugereze o ITU, ITU se intalnesc, mai frecvent la fetite in primii 2 ani de viata. Tratamentul medical prompt este absolut necesar.
Daca exista multe secretii purulente, urina poate aparea cetoasa, mata, cu un miros specific dar pe de alta parte ea poate avea acest aspect si la un copil sanatos, datorita sarurilor minerale pe care le contine, mai ales cand se raceste sau copilul nu a urinat de mult. Asadar, nu poti sa-ti dai seama sigur daca este o ITU, numai dupa aspectul urinei. Daca urina are aspect si miros modificat si copilul se plange de usturimi la mictiune trebuie sa luati legatura cu medicul Se fac urocultura si antibiograma pentru a stabili care este germenul implicat si care este antibioticul cel mai eficace.
Daca o ITU nu se rezolva prompt, satisfacator sau daca copilul face repetate ITU, el trebuie sa fie atent si minutios examinat in ce priveste aparatul genito-urinar, deoarece poate exista o malformatie congenitala la acest nivel. Se poate face un examen ecografic, care este neinvaziv. Multi medici recomanda efectuarea acestui examen dupa prima ITU. O astfel de malformatie trebuie corectata chirurgical inainte de a se produce o afectare ireversibila a rinichilor. Din acest motiv, este mai intelept dupa ce un copil a avut ITU ca urina sa fie analizata la laborator peste 1 - 2 luni pentru a va asigura ca infectia a fost complet rezolvata. Tratamentul trebuie urmat cu strictete 10 - 14 zile. Se fac apoi examene periodice pentru a verifica daca bacteria mai apare in urina.
Este foarte important ca fetitele sa fie invatate sa se stearga corect la fund dupa ce au urinat sau dupa defecatie. Stersul trebuie efectuat dinspre fata spre spate (si nu invers, cand pot fi adusi germenii din zona anala spre orificiul de deschidere al urelrei). Stergerea incorecta la fund este o cauza foarte frecventa de ITU la fete.
Existenta puroiului in urina unei fete nu inseamna neaparat ITU. Exista intotdeauna posibilitatea ca urina unei fete sa fie contaminata de secretiile vaginale, care pot fi purulente chiar in cazul unor infectii atat de usoare incat nu se observa inflamatie sau scurgeri vaginale cu ochiul liber. Din acest motiv nu trebuie sa se traga concluzia ca existenta puroiului in proba de urina semnifica ITU. Trebuie cautat un specimen de urina necontaminata. Asta inseamna ca trebuie indepartate labiile, spalata regiunea genitala cu o bucata de vata (foarte delicat) si uscata prin tamponare cu un tampon de tifon, inainte de a se colecta urina. Cel mai important test de laborator este urocultura, care arata daca sunt bacterii si care sunt ele.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum