Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hernia inghinala la copii

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Baietelul meu are varsta de 1 an si 2 luni si s-a nascut la 37 de saptamani. La 2 luni si jumatate i s-a declansat o hernie inghinala pe partea dreapta, a facut dupa aceea si hidrocel si i s-a inchis canalul la 4 luni. Acum i s-a declansat pe partea stanga (canalul nu era asa mare ca pe dreapta). Inca nu a ajuns in testicol dar prezinta o umflatura puternica in dreapta, in special cand tipa (tipa des). Mai exista vreo sansa sa se vindece si pe partea dreapta (asa cum s-a vindecat pe partea stanga) fara interventie chirurgicala? La ce varsta se face interventia (daca nu este urgenta) si cat de periculoasa este anestezia pt copil?




Hernia inghinala la copii, apare ca urmare a neinchiderii canalului peritoneo-vaginal (un canal prezent in viata intrauterina si care in mod normal trebuie sa se inchida); persistenta sa permite cu timpul alunecarea intestinului in acest canal, aparand astfel hernia inghinala sau patrunderea lichidului peritoneal in canal – in cazul hidrocelului.

Hernia inghinala este mai frecventa la baieti si apare mai des pe dreapta decat pe stanga. La sugari poate apare odata cu primul plans dupa nastere, mai ales la prematuri; alteori apare dupa saptamani sau luni, la efort de plans, tuse, mictiune, constipatie – cand creste presiunea intraabdominala.

La copilul mare, se evidentiaza numai la efort sau tuse. Dupa aparitie hernia inghinala la sugari se poate vindeca spontan in primul an, dar aceste situatii sunt rare; de obicei creste in dimensiuni si pot apare complicatii (strangularea).

Interventia chirurgicala se poate practica la orice varsta, dar se prefera sa se temporizeze pana dupa 6 luni pentru rezultate mai bune. Hernia inghinala trebuie insa diferentiata de hidrocel, cu care se poate confunda usor.

Hidrocelul este o formatiune chistica cu continut clar, situata intr-un rest al canalului peritoneo-vaginal; dimineata are dimensiuni mai mici si se dubleaza spre seara.

Are trei forme: vaginal, comunicant si funicular (chist de cordon); hidrocelul comunicant nu are tendinta la vindecare iar chistul de cordon situat inghinal are dimensiuni mici, este nedureros si nu-si modifica volumul. Hidrocelul este frecvent la sugari in primele luni dupa nastere si dispare spontan in majoritatea cazurilor pana la 6-12 luni.

Cu cat hidrocelul apare mai tarziu cu atat are sanse mai putine de vindecare spontana. Dupa varsta de 1 an insa, rezolutia spontana a hidrocelului nu mai are loc si necesita tratament chirurgical. La sugari operatia se face numai dupa 1 an.

Va sfatuiesc sa va prezentati la un consult la medicul chirurg pediatru pentru a se stabili un diagnostic (hernie inghinala sau hidrocel) si o conduita terapeutica: avand in vedere ca baietelul dumneavoastra a trecut de varsta de 1 an, este putin probabil sa se mai produca o vindecare spontana si probabil va fi necesar tratamentul chirurgical.

Chiar daca nu e urgenta, interventia este bine sa fie facuta insa inainte de aparitia unor complicatii, deoarece orice interventie chirurgicala efectuata in urgenta are riscuri mai mari decat una efectuata la rece.

Alina Pop-Began
- Medic rezident -

-Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum