Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hepatita A

Hepatita cu virus A este o forma de hepatita cu transmitere fecal-orala (virusul A, se transmite prin consumarea alimentelor sau a apei contaminate, fiind des intalnita in randul persoanelor cu o igiena precara).

Copiii contacteaza destul de usor boala, deoarece acestia consuma legume si fructe nespalate sau mananca deseori fara a-si igieniza mainile in preabil (hepatita de tip A, este considerata boala mainilor murdare).

Hepatita A este frecvent intalnita sub forma unor epidemii sezoniere (de obicei toamna), boala raspandindu-se destul de usor in crese sau scoli.

Hepatita A, este o boala acuta (nu se cronicizeaza niciodata), care se vindeca de obicei fara tratament, nu determina complicatii (un numar de 1% dintre pacienti fac forme grave de boala) si nu lasa sechele la nivelul tesutului hepatic.

Majoritatea copiilor imunocompetenti (cu sistem imunitar corespunzator), fac forme asimptomatice de boala sau prezinta simptome nespecifice, usoare de boala, de aceea afectinuea este trecuta de multe ori cu vederea, vindecandu-se spontan, inainte de identificarea cauzei.

Diagnosticul hepatitei cu virus A

Majoritatea formelor de hepatita cu virus A, sunt asimptomatice (fara simptome) sau paucisimptomatice (cu simptome putine, necaracteristice) si de foarte multe ori dispar fara tratament. Cu toate acestea, exista si forme de boala cu o simptomatologie tipica pentru hepatita. Copiii cu hepatita prezinta:

  • greata, varsaturi alimentare
  • inapetenta (lipsa poftei de mancare)
  • discomfort abdominal
  • febra (in cazurile mai grave)
  • icter (colorarea in galben a pielii si mucoaselor)
  • urina inchisa la culoare (orange)
  • scaun decolorat
  • fatigabilitate marcata (oboseala)

    Simptomele apar dupa un interval liber de la contactarea virusului (perioada de incubatie), de aproximativ 45 de zile si pot persista intre 2 saptamani si 2 luni, in functie de gravitatea bolii si de tratamentul efectuat.

    Profilaxia hepatitei cu virus A

    Una din metodele cele mai eficiente de a preveni contactarea virusului hepatitic care provoaca hepatita A, este respecatrea unei igiene corespunzatoare. Copiii trebuie invatati ca nu au voie sa manance inainte de a se spala pe maini si ca nu trebuie sa consume fructe si legume nespalate.

    O metoda extrem de eficienta in profilaxia hepatitei de tip A, este administrarea vaccinului impotriva virusului si care protejeaza copilul pentru o perioada de aproximativ 20 de ani. Vaccinul impotriva hepatitei A nu este obligatoriu, insa se poate administra in 2 doze succesive dupa primul an de la nastere (la 12 si la 23 de luni).

    In cazul in care copilul a fost expus la boala (atunci cand unul sau mai multi membrii ai familiei sau a colectivitatii au boala) este indicata administrarea imunoglobulinelor specifice (gamma globulina de tip A).

    Aceasta protejeaza copilul pentru o perioada de aproximativ 2-4 luni, dupa care este recomandata administrarea vaccinului impotriva virusului, pentru o protectie de durata.

    Copiii sau adultii care au trecut odata prin boala, dezvolta anticorpi protectori, astfel ca este aproape imposibil sa mai faca boala inca o data. Pentru a identifica persoanele care au facut la un moment dat boala (in special cele asimptomatice, sau simptomatice dar fara confirmarea diagnosticului) se pot efectua teste serologice care indentifica anticorpii protectori dezvoltati pe parcrsul bolii.

    Un titru suficient de mare (titru protector) de anticorpi  Ig G impotriva virusului hepatic A, nu mai face necesara administrarea profilactica a vaccinului (in acest caz vaccinul este chiar contraindicat).


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum