Crupul in copilarie
Ce este crupul?
Crupul este un virus care afecteaza laringele si taheea in copilarie si caruia ii este specifica instalerea brusca a unei tuse latratoare. Poate fi cauzat de factori alergeni, bacterii sau iritanti inhalati, dar de obicei este rezultatul unui virus.
De cele mai multe ori, vinovat este virusul parainfluenza, dar alte virusuri—virusul sincitial respirator, adenovirusurile, influenza si pojarul de exemplu—pot declansa crup.
La adulti, boala produsa se numeste laringita (avand doua asemanari cu crupul: laringotraheita si laringotraheobronsita - amandoua fiind inflamatii virale ale tractului repirator).
Crupul afecteaza de cele mai multe ori copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani, cu toate ca se manifesta si la copiii mai mari in anotimpurile reci.
Tipica acestei boli este inflamatia cailor respiratorii superioare cauzata de diferite tipuri de virusuri.
Care sunt simpomele?
Pentru ca se produce inflamarea gatului si a laringelui, se va modifica sunetul tusei bebelusului. Daca are o tuse cu un sunet grav, ce se aseamana cu un latrat este probabil crup. De fapt, aceasta tuse e atat de specifica incat doctorul o va putea recunoaste chiar la telefon.
Simptomatologia se agraveaza in timpul noptii si, probabil, copilul tau nu va putea sa doarma din cauza tusei persistente. Plansul copilului poate, de multe ori, exacerba simptomele.
Crupul apare deseori dupa mai multe zile de simptome de raceala si se amplifica noaptea. Pe masura ce avanseaza, copilul va avea dificultate in respiratie sau stridor, un zgomot ascutit ce se produce atunci cand inspira. Poate avea, de asemenea, febra moderata.
Boala este de obicei cea mai suparatoare in primele 2-3 nopti si se vindeca intr-o saptamana.
Este crupul periculos?
Nu asa cum era inainte. In ziua de azi, vaccinul pentru pojar, haemofilus influenzae si difterie protejeaza copilul impotriva formelor periculoase de crup.
Cum tratez crupul?
Cum crupul este provocat de un virus, antibioticele nu sunt de folos. Poti insa incerca alte metode de tratament:
• Pregateste o camera cu aburi de la vaporii de apa fierbinte si stai impreuna cu bebelusul tau timp de 15 minute, cat sa inhaleze aburii si sa-i calmeze tusea.
• Cumapra un aparat de umidifiere a aerului pentru camera bebelusului.
• Ofera-i copilului multe lichide: sucuri si supe calde.
Sa ma adresez medicului?
Suna medicul imediat atunci cand suspectezi ca bebelusul are crup. Te va intreba probabil anumite detalii despre felul tusei si al respiratiei asa ca tine bebelusul aproape in timpul convorbirii.
Daca bebelusul are dificultati in respiratie atunci cand doarme, du-l la spital. Aparitia acestor fenomene in timpul somnului reprezinta un semn de severitate a inflamatiei din gat.
Desigur, daca bebelusul pare ca se sufoca si saliveaza, iar buzele si pielea devin albastrui, suna la salvare imediat.
Trebuie sa te adresezi medicului in momentul in care temperatura copilului creste peste 39°C, are probleme in inspirarea aerului sau prezinta o respiratie suieratoare. Cateodata, pot aparea si frisoane in infectiile bacteriene mai severe.
Daca starea copilului nu se amelioreaza, medicul ii poate administra un inhalator pe baza de steroizi sau medicatie orala.
Cat dureaza boala?
Copilul tau poate avea crup pentru 4, pana la 6 zile, cu simptomatologie accentuata in timpul celei de-a doua si a treia nopti. In acest timp este recomandat tratamentul cu aburi si vei fi suprinsa cat de repede va disparea tusea iritanta.
Delia Negrea
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum