Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce este varicela?

Ce este varicela ?

Varicela este o afectiune infectioasa cel mai frecvent intalnita la copii (face parte din bolile infectioase ale copilariei) si este caracterizata printr-o eruptie cutanata veziculara asociata de obicei si cu alte simptome sistemice.

Agentul etiologic al varicelei (caza), este virsul varicelo-zosterian, care este transmis destul de usor de la o persoana infectata la alta pe cale aeriana (stranut, tuse) sau prin atingerea secretiilor provenite din veziculele infectante.

Debutul boliie este de obicei atipic, nespecific. Dupa o perioada de incubatie de aproximativ 10-14 zile de la contactul infectant, apare febra, cefaleea, greata, varsaturile, rinoreea (secretii nazale) sau conjunctivita (inflamatia mcoaselor conjunctivale) si nu in ultimul rand eruptia cutanata generalizata.

Daca simptomele generale nu sunt specifice si apar si in alte afectiuni, diferind de la un copil la altul, erptia cutanata este destul de usor de recunoscut. Pentru inceput apar leziuni mici cutanate (de aprox 1 centimetru), reliefate, pruriginoase (care determina mancarime), eritematoase (rosii, inflamate) si care se transforma apoi in vezicule cu continut serocitrin (limpede) si apoi opalescent (tulbure).

Dupa cateva zile, veziculele se transforma in cruste care se desprind lasand tegmentul subiacent usor erimetatos pentru inca 7-10 zile. Boala dureaza aproximativ 14-21 de zile, insa este infectioasa doar la debut (pe tot parcursul fazei prodromale, chiar si in absenta leziunilor cutanate) si pe durata fazei veziculare (prin contact direct cu secretiile tegumentare).

Copiii care nu au fost vaccinati impotriva varicelei vor dezvolta boala daca sunt expusi la agentul infectios (destul de frevent intalnit in crese si scoli sub forma unor epidemii anuale).

Cat de periculoasa poate fi varicela ?

Varicela nu prezinta nici o amenintare serioasa in randul copiilor sanatosi, acestia prezentand de obicei forme usoare, necomplicate de boala. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care varicela poate sa devina o afectiune grava cu potential letal (complicatii care pot provoca decesul copilului).

Copiii cu imunitatea scazuta (datorata unor afectiuni cronice precum leucemia sau tratamentului cronic cu medicamente care scad imunitatea, cum sunt cele din grupul antiinflamatoriilor steroidiene folosite in unele afectiuni precum astmul bronsic), fac forme grave de varicela.

In aceste cazuri, infectia cu virusul varicelo-zosterian poate da nastere unor complicatii grave precum encefalita (inflamatia creierului) sau pneumonia variceloasa (forme grave cu insuficienta respiratorie).

Copiii cu risc crescut de a dezvolta complicatii ale infectiei cu virusul varicelo-zosterian, trebuie sa fie consultati cat mai repede de un medic specialist!.

Copiii din aceasta categorie cu risc crescut, pot primi tratament profilactic pentru a impiedica aparitia bolii dupa contactul cu virusul (vaccin anti varicelo-zosterian sau imunoglobulina specifica varicelo-zosteriana).

Din nefericire chiar si copiii cu un sistem imunitar competent, sanatosi anterior, pot dezvolta complicatii grave ale varicelei, mai ales la varste mici, de aceea este important ca parintii sa recunoasca din timp, semnele si simptomele caracteristice unei evolutii nefavorabile.

Inflamatia accentuata a leziunilor cutanate, febra persistenta sau febra aparuta dupa 3-4 zile de la debutul bolii, cefaleea intensa cu greata si varsaturi sau tusea nou aparuta, sunt toate semne de gravitate si este necesar consultul medical de specialitate (pediatrie sau boli infectioase).

Chiar si adultii pot face forme grave de varicela. Cu toate ca afectiunea este rara la varste adulte, pneumonia variceloasa este complicatia cel mai des intalnita la aceasta varsta.
O alta categorie cu risc pentru a dezvolta complicatii ale varicelei, o constituie femeile insarcinate.

Orice femeie care doreste sa faca un copil si nu a avut varicela (lucru valabil si in cazul celorlalte boli infectioase ale copilariei, in special rubeola), trebuie sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinta, pentru a exclude aparitia bolii in cazul contactului cu virusul varicelo-zosterian pe parcursul sarcinii.

Nu trebuie sa uitam ca unele infectii virale sau parazitare pot provoca malformatii grave ale fetusilor, de aceea femeile insarcinate trebuie sa aibe o grija deosebita mai ales atunci cand a un copil cu o astfel de boala infectioasa.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum