Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Caria dentara la copii

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am o fetita de 5 ani care are o problema cu dantura. I-a disparut smaltul de pe dinti, i s-au rupt unii dinti iar maselele sunt cariate. Ce tratament ma sfatuiti sa-i dau pentru ca dintii care vor aparea sa fie in regula?




Frecventa ridicata a cariei dentare la varste tot mai mici impune necesitatea extinderii mijloacelor de profilaxie. Printre acestea, fluorizarea, sub oricare din formele de administrare cunoscute, continua sa dovedeasca una dintre metodele cele mai eficiente.
Datele din literatura  atesta faptul ca aplicarile topice de fluor, sunt in masura sa reduca procentul cariei dentare cu 40–50%.

Multe din cercetarile ultimilor ani , s-au axat insa pe tehnici de autoadministrare a fluorului in colectivitati de copii. Dintre cele mai economice procedee s-au dovedit periajele si clatirile cu solutii fluorurate.

Utilizarea periajelor cu paste , geluri, solutii de fluor, de cateva ori pe an, ar reduce caria cu 20%.

Concomitent cu avantajul fluorizarii, copiii deprind si o tehnica corecta de periaj. Dar,chiar si cel mai riguros periaj dentar nu poate îndepãrta în totalitate detritusurile alimentare din santuri si fosete.

Acestea duc in timp la demineralizarea (scãderea rezistentei) smaltului, fiind urmate de aparitia cariilor pe suprafetele masticatorii. De aceea, prin realizarea uneibariere impenetrabile in santuri si fosete si prin tranformarea suprafetelor masticatorii în arii mai netede, mai putin retentive, sigilarile previn aparitia cariilor ocluzale.

Pentru sigilarile dentare se folosesc sigilantii,niste materiale rasinice sterilizate, care se aplica pe suprafete de masticatie a dintilor posteriori.

Procedura de aplicare a sigilantului este simpla si de scurta durata. Indicatia pentru sigilari dentare o au molarii permanenti, primii molari permanenti erupti la sese ani cat si molarii secunzi, erupti la 12 ani.

De aceea este indicat ca sigilantul sa fie aplicat imediat dupa eruptia dintelui pe arcada. Deci copilul dvs poate beneficia de tratament de sigilare dentara intre varstele 5-15 ani.

Indicatia de electie este pe molarii si premolarii permanenti cât mai aproape de momentul eruptiei lor complete dar si pe molarii de lapte atunci când existã o predispozitie cãtre cariile dentare.

A doua serie de dinti (dinti permanenti), incepe sa erupa in cavitatea bucala in jurul varstei de 6 ani, procesul incheindu-se de-abia in jurul varstei de 18 ani. Incisivii, caninii, premolarii permanenti inlocuiesc un "predecesor" de lapte, in timp ce molarii apar in spatele dintilor de lapte! Deci atentie mare: deseori se confunda molarul de 6 ani cu un dinte de lapte, iar cariile ce apar frecvent pe acest dinte cu vulnerabilitate crescuta nu sunt bagate in seama de parinti!

Dintii permanenti isi incep mineralizarea din momentul nasterii, procesul incheindu-se in jurul varstei de 12 ani. Daca in acest interval de timp copilul primeste suplimente de fluor se obtine asa numitul efect cariostatic: acesti dinti nu se vor mai caria.

Cum se administreaza fluorul?

Puteti opta pentru una din cele doua metode:generala si locala.

1. Principalele metode de administrare generala sunt: fluorizarea apei potabile, laptelui, sarii de bucatarie sau administrarea de comprimate cu fluor.

Programul complet de administrare a tabletelor cu fluor incepe de la nasterea copilului si continua zilnic fara intrerupere pana la viarsta de 12 ani. Daca administrarea se face pe o perioada mai scurta (0-6 ani sau 6 - 12 ani), eficienta metodei scade foarte mult.

2. Administrarea locala a fluorului se poate realiza de catre medicul stomatolog (asa numita fluorizare locala profesionala) sau acasa, de catre copil sau parinti, prin obisnuitele periaje dentare cu paste de dinti fluorurate sau prin clatiri cu solutii fluorurate.

Fluorizarea profesionala se face de 2-3 ori pe an si consta in aplicarea timp de cateva minute a unor geluri sau lacuri pe suprafetele dintilor, aceste produse avand gust si miros placut.

Indiferent de optiunea pentru una din aceste metode de fluorizare, este bine:

  • sa cereti sfatul unui medic stomatolog, care in cazul optarii pentru tablete, va recomanda schema de dozare in functie de greutatea copilului;
  • sa stiti ce concentratie are fluorul din apa potabila in zona in care locuiti;
  • sa nu lasati copiii sub 6 ani sa inghita pasta de dinti, chiar daca aceasta are un gust placut! O cantitate de pasta de marimea unui bob de mazare este suficienta pentru periajul copilului.


    Mirela Comancianu
    Medic specialist stomatolog - Cabinetului "Alexa Dentistry" Bucuresti

    Detalii specialist



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum