Bolile pielii
Daca copilul dumneavoastra are o eruptie cutanata aveti nevoie de ajutorul medicului. Eruptiile cutanate dau uneori bataie de cap in ce priveste diagnosticul chiar si unui specialist. Iata cateva forme mai des intalnite de eruptii cutanate:
e caracterizata de o eruptie cu papule mici ca o gamalie, rosiatice, dispuse pe o piele rosie la culoare, aspre la pipait, care incep in zonele calde si umede ale corpului (spate, axila, regiunea inghinala). Copilul se simte rau chiar cu 24 de ore inaintea aparitiei eruptiei, avand de obicei febra, dureri de cap si in gat, varsaturi.
apare la copii in timpul anotimpului cald. Incepe pe gat si la ceafa si consta in mici papule (ridicaturi) roz-maronii, grupate in placarde, dintre care unele se transforma in vezicule.
poate aparea in zona perineo-fesiera si genitala prin contactul prelungit al pielii delicate a sugarului cu urina sau materiile fecale. Consta in papule roz-rosiatice de diferite dimensiuni sau placarde de piele rosie, aspra.
pot produce foarte multe feluri de umflaturi, de la cea mare, inflamata, rosiatica, pana la una abia vizibila, cu o crusta mica de sange.
Exista insa doua aspecte care caracterizeaza o intepatura de insecta: exista o mica gaura sau umflatura in centru (acolo unde a intrat acul insectei) si umflaturile sunt localizate pe partile corpului expuse direct la aer in majoritatea cazurilor.
Orice intepatura de insecta care produce mancarime poate fi tratata cu o pasta preparata dintr-o lingurita de bicarbonat de sodiu in care turnati cateva picaturi de apa.
In cazul intepaturilor de albine scoateti acul, daca il puteti vedea, si puneti bicarbonat de sodiu pe intepatura. Extragerea acului trebuie facuta cu penseta si nu prin stoarcere; intepatura de viespe se trateaza prin frecare cu putin otet.
Capusele pot produce unele boli care au rash-uri caracteristice. Daca traiti intr-o zona in care cresc capusele, intrebati medicul despre masurile de precautie pe care trebuie sa le luati. Indepartati parazitul folosind o penseta fina; apucati parazitul foarte aproape de piele si incercati sa-l extrageti fara sa-l rasuciti. Daca nu aveti penseta trebuie sa va protejati degetele cu o batista si sa va spalati foarte bine pe maini.
Leziunile cutanate pot avea aspecte variate, dar exista trei tipuri de elemente in general: santul produs de parazit (in care se adaposteste in timpul zilei); eminenta acariana care se vede uneori in capatul unui sant (sediul femelei); vezicule perlate sau papule. Acestea se asociaza cu leziunile produse prin scarpinat. Se observa mai ales pe dosul mainilor, abdomen, incheietura mainii, zona pubiana. Este foarte contagioasa si necesita tratament prompt.
Microsporia se prezinta ca placi localizate in pielea capului, rotunde sau ovale, acoperite de scame cenusii si cu perii parazitati rupti la cativa mm de piele, la acelasi nivel. Este o pilomicoza contagioasa care necesita tratament.
Tricofitia este o dermatomicoza uscata sau supurata determinata de paraziti, localizata adesea la pielea capului. Consta in placi circulare cu diametrul de cativa mm, scuamoase sau cu suprafata rosie si acoperite cu pustule din care la apasare ies picaturi de puroi. Perii bolnavi sunt eliminati spontan prin supuratie, sau in forma uscata sunt scurti (1-2 mm) cenusii. Este contagioasa si necesita tratament.
Este o afectiune caracteristica copilului mare care consta in aparitia unor vezicule ce contin la varf o serozitate galbuie, care se rupe repede si se acopera de o crusta galbuie ca mierea de albine De fapt, orice crusta care apare la nivelul fetei poate fi suspectata ca este impetigo. Alte vezicule apar apoi si se raspandesc prin atingerea cu mana a diferitelor parti ale corpului. Medicul trebuie sa examineze prompt copilul si sa prescrie tratamentul adecvat. Afectiunea e foarte contagioasa si se poate raspandi pe corp si agrava foarte repede daca e neglijata.
Daca nu este tratat, poate genera afectiuni acute ale rinichiului.
Primavara si vara apar acumulari de mici vezicule de dimensiuni variabile, pe o piele rosie, stralucitoare, care produc o mancarime puternica. Folositi unguent cu hidrocortizon si diphenhydramina pentru cazurile medii. Consultati medicul in legatura cu tratamentul pe care trebuie sa il faceti.
Este mai usor sa gasiti ouale decat paduchii, Ouale sunt mici, ca gamalia de ac, alb-perlate, ovale, aderente de firul de par la radacina. Foarte caracteristic este pruritul (mancarimea), intens la ceafa (acolo unde se ating firele de par de piele).
Uitati-va in special in spatele urechilor. Sunt multi oameni care au impresia ca paduchii apar numai datorita conditiilor igienice precare, dar de fapt ei pot parazita orice copil care e ingrijit in colectivitate (cresa, gradinita) sau merge la scoala. Este o afectiune care se transmite rapid si necesita tratament medical.
Sunt cauzate de unele virusuri. Exista feluri variate de veruci vulgare (negi) care pot aparea pe maini, talpa, fata. Verucile au tendinta sa se inmulteasca si trebuie tratate de medic. Exista un agent viral care provoaca la copii „moluscum contagiosum”, afectiune caracterizata prin aparitia unor tumorete globuloase, ca un bob de linte, netede si usor translucide, lucioase, cu centrul ombilicat. Trebuie tratate medical, deoarece se raspandesc pe corp.
Herpesul este o afectiune produsa de un virus care este raspandit peste tot in lume. Exista doua tipuri de herpes. Tipul 1 provoaca leziuni in jurul gurii si nu se transmite sexual. De obicei, provoaca o afectiune foarte neplacuta la copiii mici, caracterizata de cateva zile de febra ridicata, adenopatie si cu ulceratii bucale asemanatoare aftelor, foarte dureroase. Copiii mai mari fac uneori herpes recidivant (cu vezicule si ulceratii la coltul buzelor) la fel ca adultii, datorate tot tipului 1 de virus herpetic. Adultul sau copilul bolnav nu trebuie sa sarute pe nimeni pana boala nu trece.
Tipul 2 de virus herpetic provoaca afectiuni in zona organelor genitale externe si se transmite pe cale sexuala. Apar vezicule mici care se pot sparge, lasand in urma ulceratii foarte dureroase. Aceasta afectiune este cea care a fost atat de mult discutata in ziare si reviste, provocand ingrijorare. La nou-nascut poate produce o infectie a creierului.
Spalarea cu apa si sapun distruge virusul herpetic. Exista tratament specific care se aplica in unele cazuri. Asadar, parintii si persoanele care ingrijesc copilul, afectati de oricare dintre cele 2 tipuri de virus herpetic, daca se spala pe maini cu apa si sapun dupa ce au atins zonele cu ulceratii si vezicule nu vor transmite copilului virusul.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum