Boli ale inimii si aparatului circulator
EGCG, flavonele, saponinele si vitaminele previn depunerile daunatoare pe peretii vaselor de sange, fluidizeaza sangele si reduc riscul unui infarct sau atac de apoplexie. Stresul joaca si el un rol in aceste "boli manageriale", iar ceaiul verde combate stresul.
De aceea, o dieta bogata in ceai este utila in caz de hipertensiune arteriala, nivel ridicat al colesterolului, daca a survenit deja un infarct sau un atac de apoplexie, angina pectorala si insuficienta cardiaca.
In esenta, toate aceste boli sunt urmari ale arteriosclerozei avansate. Daca sangele nu mai poate curge nestingherit prin artere din cauza ca acestea s-au ingustat in urma depunerilor de colesterol si calciu, apare pericolul ca intr-o zi aceasta deschidere, deja stramta, sa fie complet blocata de un cheag de sange.
S-a produs o tromboza si sangele nu mai poate circula prin acel vas. Pericolul este maxim atunci cand un organ vital – inima, plamanii sau creierul, de exemplu – nu mai pot fi irigate cu sange. In acest caz se vorbeste de un infarct, o embolie pulmonara sau un atac de apoplexie. Problema este ca arterioscleroza nu produce nici o suferinta si trece neobservata pana cand este deja prea tarziu. De aceea este atat de importanta profilaxia.
Ceaiul verde coboara nivelul colesterolului LDL "rau" din sange, cel care se depune in principal pe peretii vaselor de sange, si ridica nivelul colesterolului HDL "bun", cel care nu se depune. In plus, ceaiul verde scade in mod activ presiunea sanguina si mentine fluiditatea sangelui, astfel ca nu se pot forma atat de usor cheaguri.
De aceea, persoanele cu un factor de risc ridicat pentru bolile inimii si ale aparatului circulator (stres, fumat, hrana nesanatoasa, sedentarism, hipertensiune arteriala) trebuie sa bea cat mai mult ceai verde la masa, astfel incat acesta sa-si poata dezvolta optim efectele pozitive.
Cum si unde intervine ceaiul verde in procesul de arterioscleroza, nu se stie inca, dar numeroase studii au aratat ca un consum regulat, adica zilnic, de ceai verde duce la o mai buna valorificare a colesterolului si la reducerea depunerilor pe peretii vaselor de sange.
De asemenea, oamenii supusi stresului si suprasolicitarii trebuie sa ia cat mai des pauze de ceai, in timpul carora sa se detaseze complet de agitatia cotidiana si sa se concentreze pe prepararea si savurarea ceaiului. Aceasta favorizeaza o destindere benefica pentru sanatate si ne ajuta sa privim lucrurile mai relaxat.
Pentru intarirea efectului calmant, se opareste o lingurita de roinita uscata cu 150 ml apa, se lasa 10 minute si se amesteca cu ceaiul verde. Doua pana la trei cesti zilnic calmeaza sistemul nervos, asigura un somn linistit si odihnitor si regularizeaza bataile inimii.
In caz ca exista deja o usoara boala de inima se pregateste o infuzie dintr-o lingurita frunze de paducel si 200 ml apa fierbinte, care dupa 20 minute se amesteca cu ceai verde. Baut regulat, acest amestec de plante si ceai verde are efect intaritor asupra inimii, favorizeaza irigarea sanguina si mareste capacitatea de efort.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum