Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului
O privire in interiorul ochilor

O privire in interiorul ochilor

Stinge lumina!
In interiorul ochilor
Ilustratie 1 din 5

In interiorul ochilor

Aceasta este o enumerare a partilor componente ale ochilor si o description a modului in care acestea interactioneaza in procesul vederii. Fiecare parte joaca un rol esential in functionarea sanatoasa a ochiului. Pleoapele Pleoapele superioare si inferioare protejeaza partea anterioara a orbitei, oprind obiectele straine si lumina puternica de la a va rani ochiul. Pleoapele se deschid si se inchid (clipit) involuntar la fiecare cateva secunde pentru a proteja ochiul. Puteti, desigur, sa inchideti si sa deschideti ochii in mod voluntar. Cu fiecare clipire, un mic volum de fluid se elimina din glanda care se afla in apropierea ochiului. Acest lubrifiant spala germenii, praful, genele cazute sau alte obiecte straine si mentine ochiul umezit.

Partea anterioara a ochiului
Ilustratie 2 din 5

Partea anterioara a ochiului

Exista trei parti care compun partea anterioara a ochiului, cea care este vizibila: Sclerotica. Partea alba a ochiului este de fapt tare, rezistenta si ajuta la formarea globului ocular si protejeaza partile interne, extrem de delicate. Pupila. Pata neagra din centrul ochiului este un orificiu circular sau alungit ce controleaza cantitatea de lumina care patrunde in ochi. O bucata subtire de tesut, transparenta, numita conjunctiva, acopera sclerotica. Vasele de sange pe care le putem observa la nivelul globului ocular patrund prin conjunctiva.

Partea interna a ochiului
Ilustratie 3 din 5

Partea interna a ochiului

In spatele a ceea ce este vizibil cu ochiul liber la nivelul ochiului uman, partile interne ale ochiului ajuta in procesul vederii: Corneea. Corneea este o bucata de tesut protector, transparent, care se intinde peste suprafata anterioara a globului ocular. Acesta functioneaza ca o suprafata convexa si ajuta la focalizarea razelor luminoase inainte ca acestea sa fie directionate de lentile. Lentilele. Lentilele sunt niste structuri clare, eliptice si au dimensiuni si forme aproximativ egale cu cele ale unei bomboane M&M. Curbura lentilelor se modifica pentru ca focalizarea sa se faca indiferent de ceea ce priviti. Cavitatea vitroasa. Cavitatea vitroasa este cuprinsa intre partea posterioara a lentilei si fundul ochiului. Este incarcata cu o substanta clara, de consistenta gelatinoasa care permite trecerea razelor de lumina. Aceasta mentine, de asemenea, forma globului ocular.

Fundul ochiului
Ilustratie 4 din 5

Fundul ochiului

Structurile aflate in aceasta zona ajuta la completarea procesului vederii: Retina. Retina este un strat de tesut care se afla in peretele posterior intern al globului ocular. Retina este formata din milioane de celule fotosensibile (sensibile la lumina) si celule nervoase care captureaza imaginea focalizata pe ele de catre cornee si lentile. Cand lumina atinge aceste celule, sunt generate impulsuri electrice si purtate catre nervul optic. Macula. Macula este o parte specializata a retinei. Acest pachet de celule sensibile la lumina, dens impachetate, este esential in vederea normala si permite vederea celor mai mici detalii. Nervul optic. Nervul optiv poarta informatia primita de la retina pana la creier traversand mai bine de un milion de fibre nervoase.

Cum se misca ochii
Ilustratie 5 din 5

Cum se misca ochii

Fiecare glob ocular are atasati sase muschi de sclerotica, care ajuta la miscarile globilor oculari astfel ca puteti vedea un obiect fara a roti neaparat capul. Acesti muschi ai ochiului, care lucreaza individual sau impreuna, va permit miscarile ochiului spre stanga, spre dreapta, in sus, in jos si in diagonala. Creierul coordoneaza aceste miscari asa ca ochii se misca amandoi in acelasi timp atunci cand priviti un obiect.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum