Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului
Leziuni solare

Leziuni solare

Stinge lumina!
Lentigo labial
Ilustratie 1 din 11

Lentigo labial

O leziune inchisa la culoare, numita lentigo labial poate sa apara la nivelul buzelor dupa expuneri repetate la soare. In majoritatea cazurilor, aceasta leziune este reprezentata de o singura pata care se formeaza pe buza inferioara- care este mult mai expusa la soare.

Leziunile solare apar in timp
Ilustratie 2 din 11

Leziunile solare apar in timp

Puteti sa plecati de pe plaja cu o arsura solara insa asta nu e tot. Expunerea excesiva la soare este responsabila pentru majoritatea leziunilor solare in asociere cu inaintarea in varsta. Aceste leziuni se acumuleaza treptat in timp, si incep de la o varsta frageda. Multe dintre leziuni sunt doar de ordin cosmetic, insa cancerul de piele este mult mai grav. Cunoasteti care sunt leziunile solare? Vedeti rezultatele razelor UV pentru a recunoaste semnele unei expuneri excesive la soare.

O pigmentare inegala
Ilustratie 3 din 11

O pigmentare inegala

Pentru a va proteja de efectele daunatoare ale expunerii la soare, pielea mareste productia de melanocite. Aceste celule produc un pigment inchis la culoare numit melanina. Din pricina excesului de melanina, pielea pare mai inchisa la culoare sau arsa de soare. In unele cazuri, soarele determina o crestere inegala a melanocitelor, care produc o colorare sau pigmentare inegala a pielii. Soarele poate cauza de asemenea si o dilatare permanenta a vaselor mici de sange, facand ca pielea sa para rosie.

Leziuni si pentru pielea inchisa la culoare
Ilustratie 4 din 11

Leziuni si pentru pielea inchisa la culoare

Melanina este un pigment inchis la culoare situat in stratul superior al pielii (epiderma) care confera pielii culoarea ei normala. Acest pigment ajuta la protejarea celorlalte straturi ale pielii. Cu cat exista mai multa melanina in piele, pielea pare mai inchisa la culoare si exista o mai mare protectie impotriva leziunilor cauzate de soare. Chiar daca persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au mai multa protectie solara si aceste persoane pot avea parte de unele leziuni solare. De exemplu, in ciuda unui ten mediu spre inchis la culoare, soarele poate cauza o pigmentare neregulata si semne timpurii de riduri.

Lentigine solare pe frunte
Ilustratie 5 din 11

Lentigine solare pe frunte

Lentiginele solare, care se mai numesc si "pete de batranete" si "pete de ficat" sunt pete aplatizate, cu un grad de pigmentare crescut- in general maro, negre sau gri. Acestea variaza in marime si apar de obicei pe fata, brate, palme si partea superioara a spatelui- zonele cele mai expuse la soare. Chiar daca apare mai des la persoanele in varsta, lentiginele solare apar si la tineri si chiar si la copiii care petrec prea mult timp la soare.

Lentiginele solare pe spate
Ilustratie 6 din 11

Lentiginele solare pe spate

Lentiginele solare tind sa devina mai numeroase odata cu expunerile repetate la soare si cu inaintarea in varsta. Uneori, acestea apar intr-un numar foarte mare. Sunt diferite de pistruii care sunt rosii sau maro deschis, mai mici in dimensiuni si tind sa apara in tinerete. De asemenea, pistruii au o culoare mai deschisa pe timpul iernii.

Elastoza solara
Ilustratie 7 din 11

Elastoza solara

Radiatiile UV distrug tesutul conjunctiv al pielii- fibrele de colagen si elastina- care se afla in derm. Fara acest tesut conjunctiv, pielea devine ridata si aspra. Elastoza solara este caracterizata prin creste verticale, riduri adanci si pierderea flexibilitatii pielii.

Melasma
Ilustratie 8 din 11

Melasma

Se mai numeste si chloasma sau "masca graviditatii" si este mai intalnita la tenul inchis la culoare. Melasma apare in principal dintr-o combinatie de factori, incluzand expunerea la razele solare si un exces de estrogen si progesteron, hormoni feminini. Melasma apare des la femeile care utilizeaza contraceptive orale, terapie cu hormoni si la femeile insarcinate. Petele inchise la culoare apar de obicei pe obraji, pe frunte, pe nas si pe barbie. Acestea pot sau nu sa dispara in urma intreruperii terapiei hormonale, a utilizarii contraceptive sau la sfarsitul sarcinii.

Poikiloderma
Ilustratie 9 din 11

Poikiloderma

Zone de pigmentare neregulata, rosu-maronie, caracterizeaza poikiloderma. Aceasta apare mai des la femeile aflate la o varsta medie si este mai degraba cauzata de o expunere excesiva la soare in combinatie cu substantele chimice din produsele cosmetice sau parfum. De cele mai multe ori, poikiloderma apare pe gat sau pe obraji.

Keratoza actinica
Ilustratie 10 din 11

Keratoza actinica

Mai este cunoscuta sub numele de keratoza solara si apare sub forma unor pete scuamoase pe fata, buze, urechi, palme, antebrate, scalp si gat. Daca este lasata netratata, keratoza actinica poate evolua pana la o forma grava de cancer de piele, numita carcinom scuamos.

Lentigo malign
Ilustratie 11 din 11

Lentigo malign

Cancerul de piele apare de obicei pe zonele in care pielea este expusa la soare in mod abuziv, incluzand scalpul, fata, buzele, urechile, gatul, pieptul, bratele, palmele si picioarele, la femei. Unele tipuri de cancer de piele apar sub forma unei mici excrescente a pielii sau sub forma unei rani care sangereaza, care i se detaseaza crusta, se vindeca si reapare. In cazul melanomului, este implicata o alunita existenta care se poate modifica sau o noua alunita, care are un aspect ciudat. Un tip de melanom, cunoscut sub numele de lentigo malign, apare in zone in care a avut loc o expunere prelungita la soare si incepe prin pete inchise la culoare, mici, care se maresc si se inchid la culoare. Melanomul poate sa apara si in zone care nu sunt expuse la soare, precum scalpul care este acoperit de par, sani, organe genitale, palme si talpi. Vedeti daca medicul dermatolog descopera vreo excrescenta a pielii, schimbari la nivelul pielii, schimbari ale aspectului si texturii alunitelor si o rana care pare sa nu se vindece cursul a doua saptamani.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum