Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului
Hemodializa pas cu pas

Hemodializa pas cu pas

Stinge lumina!
Indepartarea reziduurilor din sange
Ilustratie 1 din 6

Indepartarea reziduurilor din sange

Indepartarea reziduurilor din sange Dializa este o forma artificiala de indepartare a reziduurilor care va pot afecta sanatatea si a excesului de sare si fluide din sange, utilizata atunci cand rinichii nu mai fac fata singuri. Hemodializa este cea mai utilizata forma de dializa. In timpul hemodializei, un ac este infipt in brat printr-un punct de acces special ales. Sangele este directionat prin ac si un tub special catre un aparat numit dializor, care filtreaza sangele. Sangele filtrat se reintoarce in corp printr-un alt ac. Hemodializa va ajuta sa traiti, sa lucrati si sa va bucurati de viata in ciuda afectarii grave a rinichilor.

Masuratori
Ilustratie 2 din 6

Masuratori

Majoritatea persoanelor fac hemodializa de trei ori pe saptamana intr-un centru de dializa. Fiecare sesiune dureaza aproximativ trei pana la cinci ore. Unele persoane aleg ca sesiunile de dializa sa fie mai dese, dar mai scurte. Cand ajungeti la centrul de dializa, va va fi inregistrata greutatea, presiunea sangvina, pulsul si temperatura. Daca doriti, puteti face chiar singur aceste masuratori. Apoi, pielea care acopera locul unde va fi intepatura va fi curatat si cele doua ace utilizate la tratament vor fi inserate.

Tratamentul incepe
Ilustratie 3 din 6

Tratamentul incepe

Odata acele inserate, vor fi fixate pentru siguranta. In timpul tratamentului, puteti sta pe un scaun sau puteti sta intins pe pat. Hemodializa propriu-zisa nu doare. Oricum, ati putea avea ameteli sau crampe abdominale daca este scos din organism un exces de fluid- in special daca faceti hemodializa de trei ori pe saptamana (hemodializa conventionala) mai degraba decat de sase ori pe saptamana (hemodializa zilnica). Daca va simtiti rau in timpul tratamentului, vorbiti cu echipa medicala sa va modifice medicatia sau dieta pentru a minimiza efectele secundare.

Urmariti emisiuni TV, cititi sau motaiti
Ilustratie 4 din 6

Urmariti emisiuni TV, cititi sau motaiti

In timpul tratamentului, puteti urmari emisiuni la televizor, puteti citi, puteti motai sau puteti face orice activitate sedentara. Unele persoane folosesc acest timp pentru a vorbi la telefon.

Verificati presiunea sangvina si bataile inimii
Ilustratie 5 din 6

Verificati presiunea sangvina si bataile inimii

Presiunea sangvina si bataile inimii pot fluctua pe masura ce este scos din organism un exces de fluid. Un asistent din echipa medicala va verifica presiunea sangelui si numarul batailor inimii de mai multe ori in timpul fiecarei sesiuni de tratament.

Ultimele realizari
Ilustratie 6 din 6

Ultimele realizari

In timpul tratamentului, echipa medicala va va aduce la cunostinta noile realizari si va va raspunde la intrebari. Cand tratamentul este complet, acele inserate vor fi scoase si va fi aplicata presiune pe locul intepaturii pentru a preveni sangerarea. Sunteti liber sa reveniti la activitatile zilnice pana la urmatoarea sesiune de tratament.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum