- SfatulMedicului.ro
- IlustratiiMedicale
- Cum sa alegeti si cum sa folositi un baston
Cum sa alegeti si cum sa folositi un baston
Stinge lumina!Alegerea varfului
Un varf din cauciuc, pliabil, la capatul bastonului se fixeaza bine pe podea. Varful bastonului poate ajuta la tractiuni pe cele mai multe dintre suprafete. Asigurati-va ca varful de cauciuc este maleabil si ca suprafata de contact cu podeaua nu este tocita. Inlocuiti varful daca pare tocit sau cel putin la fiecare 5 ani.
Utilizarea bastonului
Daca doctorul va recomanda un baston pentru a va ajuta la mentinerea echilibrului pe masura ce mergeti sau pentru a va ajuta sa compensati o leziune sau o dizabilitate, ati putea fi coplesit de optiunile dvs. Aveti toate tipurile de optiuni cand trebuie sa alegeti un baston, incluzand diferite culori si stiluri. Un baston potrivit va preveni caderile si va va ajuta sa ajungeti unde doriti. Un baston nepotrivit pentru dvs. va fi inconfortabil de folosit si astfel posibilitatea de a cadea va fi mai mare. Cum alegeti un baston? Urmatoarele slide-uri ca vor prezenta diferite tipuri de bastoane si modul in care puteti afla care este bastonul potrivit pentru dvs. Folositi aceste informatii pentru a va ajuta sa alegeti. De asemenea, ascultati sfatul medicului dvs.
Selectarea manerului
Alegeti manerul in care mana dvs. se simte cel mai confortabil. Puteti alege un maner din spuma sau un maner care ia forma mainii dvs. Alegerea unui maner este o optiune personala, in functie de situatia dvs.- daca aveti dificultate in a va utiliza degetele sau daca v-ati lovit la mana, doctorul sau terapeutul va poate recomanda un tip special de maner pentru dvs. Amorteala sau durerile mainii sau ale degetelor pot semnala ca manerul bastonului dvs. nu este potrivit pentru mana dvs. Incercati mai multe tipuri de manere pana sa alegeti unul.
Verificati daca este potrivit
Multe dintre bastoane sunt ajustabile, dar altele nu permit acest lucru. Asigurati-va ca bastonul este potrivit pentru dvs. inainte de a-l cumpara facand urmatoarele lucruri: -Cotul se afla intr-o pozitie confortabila. Cu bastonul in mana, unghiul format de cot trebuie sa fie de aproximativ 30 de grade. -Incheietura mainii atinge varful bastonului. Cu mana chiar pe langa corp, varful bastonului ar trebui sa ajunga chiar in dreptul incheieturii. Un baston prea lung va fi mai greu de ridicat si de mutat. Un baston prea scurt va va determina sa va aplecati mai mult pe o parte.
Pasiti cu piciorul afectat
Daca nu aveti o leziune si totusi medicul va recomanda sa utilizati un baston pentru a avea stabilitate in timp ce mergeti, puteti tine bastonul cu oricare mana- dupa cum va este mai confortabil. Ridicati si mutati bastonul in unison cu piciorul opus. Daca aveti o leziune sau o dizabilitate care afecteaza un membru inferior, tineti bastonul in mana opusa piciorului afectat. Mutati bastonul in unison cu piciorul afectat.
Pasirea cu piciorul neafectat
Apoi, pasiti inainte cu piciorul neafectat in timp ce tineti fix bastonul. Repetati acesti pasi, mutand bastonul numai atunci cand pasiti cu piciorul afectat.
Alte tipuri de bastoane
Bastoanele sunt de mai multe tipuri. O forma posibila este cea a bastonului cu un scaun pliant atasat sau cea a unui baston pliant. Alegeti bastonul potrivit necesitatilor dvs. dar de asemenea, unul care vi se potriveste dvs. Consultati medicul inainte de a alege bastonul potrivit dvs. Incercati mai multe tipuri de bastoane pana sa va decideti sa cumparati unul.