- SfatulMedicului.ro
- IlustratiiMedicale
- Cum functioneaza sistemul digestiv
Sistemul digestiv
O placinta cu mere se coace la cuptor. Vederea si mirosul acesteia- si anticiparea consumarii ei- sunt suficiente pentru a incepe sa salivati si sa inceapa producerea acizilor in stomac. Asa ca, chiar inainte de a musca, sistemul digestiv incepe sa functioneze. Dupa ce prima bucatica patrunde in cavitatea bucala, mai multe organe ale sistemului digestiv isi incep activitatea. Aceasta este o privire asupra modului de functionare al sistemului digestiv, de la inceput pana la sfarsit.
Cavitatea bucala si glandele salivare
Dupa ce luati prima bucatica din placinta, glandele salivare produc saliva suficienta pentru a incepe digestia. Exista trei perechi de glande salivare mari- glandele parotide, glandele sublinguale si glandele submandibulare. Impreuna, aceste glande produc intre 0,5 l si 1,5 l de saliva pe zi. Nu toate procesele sunt chimice. Dintii "lucreaza" la maruntirea alimentelor in timp ce limba ajuta la amestecarea acestora cu saliva. Aceasta combinatie transforma amestecul intr-un bol alimentar moale ce poate fi inghitit cu usurinta.
Esofagul
Pe masura ce inghititi, muschii din jurul cavitatii bucale si muschii gatului propulseaza bolul alimentar in partea superioara a esofagului, un tub care face conexiunea intre gat si stomac. Din muschii peretelui esofagian se formeaza unde sincronizate- una dupa cealalta- acestea propulseaza bolul catre stomac. In acest proces, numit peristaltism, muschii se contracta, impingandu-l inainte in timp ce muschii din fata sunt relaxati, pentru a-i permite trecerea. Cand bolul alimentar ajunge la capatul inferior al esofagului, presiunea creata de alimente semnaleaza o valvula musculara- sfincterul esofagian inferior- care se relaxeaza si permite bolului alimentar sa treaca in stomac.
Stomacul
Dupa ce patrund in stomac, alimentele sunt maruntite mai departe. Cu ajutorul muschilor puternici, stomacul incepe sa freamete si sa mixeze alimentele, formandu-se particule din ce in ce mai mici. Sucurile gastrice, bogate in acizi si enzime sunt secretate de enzime care captusesc peretii stomacului. Acesti acizi si enzime ajuta la degradarea alimentelor si la formarea unui fluid numit chim. Odata ce chimul este bine mixat, valuri de contractii musculare il propaga prin valvula pilorica in duoden. Valvula pilorica pastraza o parte din chim pentru a fi mixat din nou.
Pancreasul, ficatul si vezicula biliara
In duoden, digestia continua si chimul este amestecat cu o varietate de sucuri digestive ale pancreasului, ficatului si veziculei biliare: Pancreasul. Pancreasul produce enzime digestive care ajuta la degradarea proteinelor, a carbohidratilor si grasimilor. De asemenea, produce hormoni, insulina si glucagon, care ajuta la o reglare a glicemiei. Ficatul. Ficatul are mai mult de 500 de functii, incluzand depozitarea nutrientilor, filtrarea si procesarea substantelor chimice din alimente si producerea bilei, o solutie care ajuta la digerarea grasimilor si eliminarea reziduurilor. Vezicula biliara. Vezicula biliara depoziteaza si creste concentratia bilei. Pe masura ce alimentele care contin grasimi patrund in duoden, vezicula biliara se contracta si forteaza bila sa se deverse in intestinul subtire prin ductul biliar comun.
Intestinul subtire
Cand bila si sucul pancreatic se mixeaza cu alte sucuri digestive secretate de peretii intestinului subtire, digestia ajunge la cel mai inalt nivel. Alimentele sunt propulsate in jejun unde sunt degradata in particule si mai mici care pot fi absorbite aici. Apoi, ceea ce ramane, trece mai departe in cea mai lunga portiune a intestinului subtire- ileonul- unde mai are loc o absorbtie a nutrientilor ramasi. Ceea ce ramane din alimente ajunge la capatul terminal al ileonului si este o combinatie de apa si electroliti- precum sodiul si clorul- si reziduuri, cum ar fi fibre vegetale sau celule moarte culese de-a lungul tractului digestiv.
Intestinul gros
Odata ce reziduurile trec in colon, aproape toata apa este absorbita, lasand in urma o substanta moale dar consistenta numita scaun. Muschii peretelui colonului separa reziduul in segmente mai mici care sunt impinse catre portiunea inferioara a colonului si rect. Avand in vedere ca peretii rectului sunt destinsi, semnalul necesitatii defecatiei este transmis. Cand muschii sfincterului anal se relaxeaza, peretii rectali se contracta si mai mult pentru a creste presiunea. Uneori, trebuie sa utilizati muschii abdominali, care preseaza pe colon si rect. Cu ajutorul acestor miscari scaunul este eliminat.
O digestie sanatoasa
Tipurile de alimente ingerate, cantitatea de exercitii fizice efectuate si nivelul de stress pot afecta sanatatea sistemului digestiv. Obiceiurile sanatoase sunt: -obiceiuri alimentare sanatoase -pastrarea greutatii -exercitiile fizice -controlul stressului -limitarea consumului de alcool si evitarea tutunului -utilizarea cu precautie a medicamentelor