Telina (Apium gravedens)

Planta medicinala si legumicola care poate atinge chiar si un metru in inaltime, Florile sunt de culoare alba. Fructul este o achena. Radacina este de culoare alba, rotunda si tare. telina infloreste in luna septembrie.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza ramurile, semintele si radacina. telina este aromata. telina contine vitaminele a, B, C, K, PP, minerale: magneziu, potasiu, zinc, calciu, fosfor, cupru, fier, iod, colina, etc.

Planta are calitati afrodisiace, hipontensive, tonic, laxative, tonic, remineralizant, expectorant, depurativ, diuretic, stomahic, antiseptic, emolient, cicatrizant. Telina se foloseste si in gastronomie, in componenta preparatelor culinare, ca atare sau ca si condiment.

Uz intern:


- sterilitate, hipertenisune, inapetenta, boli hepatice, constipatie, afectiuni ale cailor urinare, astenie, surmenaj, boli reumatice, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, boli gastrointestinale, diabet, guta, icter, obezitate - sub forma de salata (consumata ca atare), suc, fiarta, supa.

Uz extern:

- dermatita, plagi, ulceratii bucale - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.

Efecte adverse:

- Consumul de telina poate determina alergii, de aceea se recomanda introducerea unei cantitati treptate din planta, in alimentatie.

Citeste si despre:

Top remedii naturale pentru guta. Fara guta, viata e placuta! Telina: beneficii asupra sanatatii Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima Alimente si bauturi care pateaza dintii Beneficiile telinei pentru sanatate 6 beneficii nestiute ale telinei. De ce trebuie sa o incluzi in alimentatie Portia de Sanatate Invingeti somnolenta prin metode naturale Reactii ale pielii cauzate de plante
Cere sfatul medicului ×