Menta sau izma (Mentha piperita)

Planta des intalnita, care creste pe soluri afanate in toate zonele de relief. Menta infloreste incepand din luna iunie pana in septembrie. Se recolteaza in scop fitoterapeutic frunzele dau planta intreaga, in perioada de inflorire.

Menta are proprietati dezinfectante, antiseptice, analgezice, antifermentative. Mirosul este placut si gustul mentolat. Planta contine taninuri, flavonoizi, ulei volatil compus din mentol, mentona, mentofuran, carvacrol, timol. Menta este utilizata si in industria alimentara ca si condiment.

Uz intern:

- colici abdominale, infectii gastrointestinale, greturi, varsaturi, meterorism abdominal, diaree, nervozitate, dischinezie biliara, litiaza renala, calculoza biliara, diuretic, vertij, sughit, bronsita, gripa, astm bronsic, laringita, faringita, tuse convulsiva, insomnii, cefalee, migrene, nevralgii,impotenta, ascaridioza, oxiuriaza - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- inflamatii ale urechii, boli reumatice, prurit, dezinfectarea cavitatii bucale - sub forma de comprese, gargara, cataplasma, bai locale.

Citeste si despre:

Menta are efecte uimitoare pentru sanatate 6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa O digestie mai buna in mod natural Dieta de 4 zile Remedii la indemana pentru a scapa de tuse Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura 10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata Flatulenta – alimente si remedii Remedii naturale pentru combaterea transpiratiei
Cere sfatul medicului ×