Maslin (Olea europea)

Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Asia Mica, foarte raspandit in Grecia. In Romania s-a incercat cultivarea lui in sere. Maslinul este un pom mic, care area trunchiu; si ramurile noduroase la maturitate, frunzele au o culoare speciala specifica de gri-verde (oliv).


Florile sunt albe, asezate in grupuri de 15- 30 pe un racem si apar vara. fructele (maslinele) sunt drupe verzicare si cad din copac toamna tarziu, au in interior un sambure dur. Dintre elementele chimice constitutive ale maslinei enumeram: apa, vitaminele a, B, C, E, F, saruri minerale, materii azotate, grase, ulei, substante extractive, sulf, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, protide, celuloza, etc.

Principalele calitati: asigura o buna digestie, laxativ, asigura drenajul biliar, purgativ, emolient, antidot al otravilor, colagoga, stimuleaza functionarea ficatului, scade colesterolul, ajuta la inmuierea keratozelor, vindeca leziuni si diferite rani.

In fitoterapie este folosit fructul (maslina) din care se extrage uleiul la rece. Mai este utilizat la prepararea salatelor, in industria cosmetica intra in componenta numeroaselor produse dedicate ingrijirii tenului si parului.

Uz intern:

- afectiuni hepatice, afectiuni digestive, anemii, colici, colesterol ridicat, constipatie, diabet zaharat, dischinezie biliara, guta,hipertensiune, litiaze renala sau biliara, nevrite, viermi intestinali - sub forma de ulei presat la rece.

Uz extern:

- abcese, alopecie, arsuri, dureri diverse, entorse, furuncule, panaritiu, paradontoza, pecingine, pioree, reumatism, unghii deteriorate - sub forma de ulei aplicat ca atare, masaj local pe locul dureros cu ulei incalzit, amestecat cu apa de var inmoaie keratozele.

Citeste si despre:

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline? Uleiul de masline: beneficii si utilizare Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin Alergia la uleiul de masline Dieta Montignac Sanatatea femeii - vulnerabilitati Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Dieta Sonoma
Cere sfatul medicului ×