IPS e.max Doua cazuri clinice

Actualizat: 02 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Urmatoarele doua cazuri clinice au fost solutionate prin inserarea unor coroane si punti integral ceramice.
Primul caz a implicat o restaurare prin coroane unidentare confectionate din IPS e.max CAD/IPS e.max Ceram.
Cel de-al doilea caz a fost solutionat prin confectionarea unei punti retentionate distal printr-un inlay, iar mezial printr-o coroana, puntea fiind confectionata din IPS.

Cazul I

Pacient in varsta de 46 ani: coroane uni dentare maxilare confectionate din ceramica pe baza de disilicat de litiu.

Situatia preoperatorie

Dupa 13 ani de la inserare, coroanele solo de pe 21 si 22 trebuiesc inlocuite datorita neajunsurilor estetice. Dintii 21 si 22 sunt devitali si au fost reconstituiti prin inserarea de pivoti endodonticimetalici si refacerea de bonturi. Urmatoarele aspecte au fost observate cu precadere: marginile coroanelor erau situate supragingival cu expunere a cementului radicular modificat de culoare, iar culoarea celor doua coroane era gri per ansamblu comparativ cu nuanta dintilor naturali contra laterali (Fig.1).
Rebordul gingival al dintilor 21 si 22 era simetric cu cel al dintilor 11 si 21. Statusul endodontic si periodontal nu oferea nici un motiv de ingrijorare(Fig. 2).

Plan de tratament
situatie preoperatorie
Inainte de restaurarea dintilor stalp 21 si 22 a fost necesara intai indepartarea pivotilor endodontici metalici. Dintii preparati trebuiau sa fie restaurati cu pivoti estetici si material de refacere de bonturi estetic. Pentru reconstituirea protetica a partii coronare s-a ales utilizarea IPS e.max CAD MOpentru confectionarea capei si acoperirea acesteia s-a facut cu masa ceramica IPS e.max Ceram.IPS e.max CAD MO este indicat pentru fabricareade coroane uni dentare in zona frontala si laterala.

intrucat materialul pentru schelet IPS e.max CADare o opacitate similara cu cea a masei ceramice IPS e.max Ceram Deep Dentin, grosimea capei poate fi dimensionata mai generos pentru a atinge rezistenta maxima.

Faza pre-protetica

Dupa indepartarea coroanelor vechi, a materialului de reconstituire de bont si a pivotilor metalici, a fost revizuita preparatia si s-a amprentat cu un elastomer, inserandu-se apoi pivoti noi si reconstituindu-se bonturile.stomatologie

Dispozitivele corono-radiculare au fost con -fectionate extra-oral utilizand compozitul fotopolimerizabil Tetric EvoCeram aplicat in straturi succesive si fotopolimerizat si pivotii endodontici din compozit armat cu fibra de sticla FRC Postec pe modele sectionate confectionatedin gips extradur.
Dupa aplicarea firului de evictiune gingivala si uscarea campului operator, au fost inserate dispozitivele.

Pentru tehnica cimentarii adezive a fost utilizat compozitul de cimentare cu priza chimica Multilink, iar restaurarile au fost conditionate cu Multilink Primer. Ulterior, excesul de ciment a fost indepartat imediat, inainte de polimerizare a materialului, cu ajutorul unor pelete de burete si al unor pensule. La sfarsit bonturile au fost preparate pentru a primi noile coroane. Limita preparatiei era situata intrasulcular (Fig 3).

Coroanele provizorii rasinice au fost facute direct pe pacient din Systemp. c&b plus. Dupa pregatirea wax-up-ului au fost confectionatec oroanele provizorii utilizand o folie de polietilena conformata prin vid. Coroanele au fost cimentate provizoriu cu ajutorul cimentului de cimentare provizorie fara eugenol Systemp.cem (Fig.4).

Dupa 4 saptamani, dupa ce s-a produs vindecarea si inflamatia gingivala s-a remis, a fost verificata locatia limitelor preparatiei si relatia paralela a acestora cu marginea gingiei si s-a luat o amprenta a dintilor stalp. Pentru a vizualiza perfect limitele preparatiei acestea au fost expuse prin utilizarea tehnicii dublului fir impregnat cu subtanta astringenta. Nu a fost necesara interventia cu bisturiul electric pentru a extinde santul.

Fabricarea restaurarii

Forma capei trebuie sa fie anatomica. Este important ca ceramica de placare a capei sa nur eprezinte mai mult de 50% din grosimea restaurarii pentru a evita slabirea rezistentei globale a coroanei. Capele coroanelor au fost confectionate in laborator din blocuri de cera -mica de sticla pe baza de disilicat de litiu (IPS e.max CAD MO), utilizand sistemul InLab dela Sirona (Fig 5).
Dupa verificarea adaptarii, capele sunt arse intruncuptor de ardere. Uitlizarea placii de ardere denitrit de silicon si a pastei de ardere IPS Object Fixsunt de o importanta cruciala (Fig 6).

Numai in acest fel poate fi atins profilul stomatologiestipulat de temperatura de ardere si astfel, certitudinea obtinerii culorii si opacitatii perfecte. Fig 7 aratacoroanele scoase din cuptor dupa ardere. Sunt disponibile programe diferite de ardere in functie de tipul de cuptor pe care il utilizati.
inainte de placarea cu mase ceramice IPS e.maxCeram, capele sunt curatate cu jet de abur sau inbaita cu ultrasunete (Fig 8). Capele confectionatedin blocuri de IPS e.max CAD nu trebuiesc sa -blate cu oxid de aluminiu.

inainte de placarea capei cu cantitati generoase de masa de Dentina si Incizal, un strat fin de spalare (wash) trebuie aplicat cu oricare dintre masele de ceramica de placare si ars (Fig.9).
Ulterior, restaurarea se placheaza cu masa ceramica in mod obisnuit (Fig 10 si 11).

Restaurarea nu trebuie sa bata cu oxid de aluminiu inainte de cimentare. Interiorul restaurarilor este tratat cu IPS Ceramic Etching Gel timp de 20 sec. Acest gravaj cu acid fluorhidric trebuie facutatat in cazul unei cimentari adezive, cat si in cazulunei cimentari conventionale.
Figura 11 arata coroanele pe model dupa a doua ardere cu masa de Incizal si Transparent dinsprelabial (foto A) si dinspre palatinal (foto B).

Cimentare

Rezistenta coroanelor confectionate din IPSe.max CAD/IPS e.max Ceram permite cimentarea acestora cu cimenturi conventionale pe bonturi preparate retentiv. Aceste coroane au fost cimentate utilizand cimentul ionomer de sticla Vivaglass CEM PL. Coroanele din IPS e.max CADplacate cu IPS e.max Ceram se pierd in mod na -tural in mediul inconjurator (Fig 12).
La 12 luni de la cimentare se observa aceeasi calitate a aspectului estetic al lucrarilor simentinerea nealterata a pozitiei tesuturilor moi(Fig 13) datorita calitatilor profund biocompatibileale materialelor restaurative si tehnicilor utilizate.

Cazul II

Pacient in varsta de 44 ani: punte pe zona laterala cu schelet din oxid de zirconiu Situatia preoperatorie Dupa incheierea cu succes a tratamentului parodontal, bresa edentata cuprinsa intre 15 si 17 trebuia inchisa. Ambii dinti stalp, 15 si 17, erau vitali. Dintele 15 avea o coroana de acoperire, iar 17 prezenta o restaurare mezio-ocluzala (Fig 14).

Plan de tratament

Spatiul dintre 15 si 17 va fi inchis cu o punte combinata retentionata printr-o coroana si printr-o incrustatie, cu scheletul confectionat din oxid de zirconiu pe care se stomatologieva presa ceramica de acoperire, iar in anumite zone ceramica va fi placata cu pensula. Din punct de vedere tehnic calea cea mai usoara si mai buna in acest caz a fost sa se preseze IPS e.max Zir Press pe scheletul de oxid de zirconiu. Pe de o parte aceasta permite proba in ceara a reliefului ocluzal complex si ajustarea complexa inainte de presare. Pe altaparte, fabricarea inlay-ului de pe 17 este multmai usoara prin presare de cat prin constructie cu pensula. A fost utilizata pastila de ceramica translucida LT pentru a asigura adaptarea ideala a restaurarii la structura dentara remanenta.

Prepararea si fabricarea restaurarii

Dintii stalp 15 si 17 au fost preparati astfel: cu un chamfer pronuntat pentru a primi o coroana pe 15, iar pe 17 cu un prag proximal pentru un inlay (Fig 15). In zona ocluzala avem 1,5 mm spatiu pentru schelet si ceramica de acoperire.

Dupa inserarea firului de retractie gingivala, luarea unei amprente elastice, inregistrarea dimensiunii verticalede ocluzie a mandibulei in intercuspidare maxima si transferul informatiilor cu ajutorul arculuif acial, modelele din gips extra dur au fost montate intr-un articulator semi ajustabil pentru fabricarea puntii retentionate printr-un inlay si o coroana.

Scheletul a fost obtinut prin frezarea unui bloc deoxid de zirconiu IPS e.max ZirCAD in sistemulInLab de la Sirona. Dupa sinterizare scheletul dinoxid de zirconiu a fost probat pe modelul master.Odata ce scheletul a fost terminat, pe suprafatalui s-a aplicat ZirLiner in nuanta potrivita (Fig 16).S-a folosit o masa ceramica presabila translucidapentru a presa umarul de ceramica al dintelui 15si peretii laterali ai inlay-ului de pe 17.
stomatologie
Wax-up si pregatirea pentru presare

Pentru wax-up trebuie folosita o ceara de modelat care arde complet fara a lasa reziduuri. Modelajul dintilor trebuie sa fie complet anatomic. O cantitate mica de ceara incizala este aplicata numai pe zonele linguale si vestibulare (Fig 17).

Daca, pe zona laterala, corpul de punte este voluminos, este recomandabil sa aplicati o tija de turnare in forma de inel (Fig 18) pentru o reproducere fidela a corpului de punte modelat(Fig 19).

Cimentare

Dupa indepartarea tijelor de presare si adaptarea perfecta a restaurarii pe modelul master, spatiul ramas pentru placare in zona incizala este redus(Fig 20).Pentru completarea formei anatomice, spatiul liber din portiune incizala a fost placat liber cu pensula utilizand masa ceramica IPS e.maxCeram (Fig 21).

La final restaurarea a fost individualizata utilizand IPS e.max Ceram Shade si mase de Essence siglazurata (Fig 22).stomatologie
Vederea bazala (Fig 22) arata scheletul din oxid de zirconiu IPS e.max ZirCAD alb opac in mijlocul restaurarii, care a fost complet acoperit cu ceramica presata IPS e.max ZirPress de la ocluzal pana pe prag. Ceramica de fatetare IPS e.max ZirPresseste compatibila cu tehnica adeziva.

O punte retentionata prin incrustatii, sau o punte combinata ca aceasta de aici trebuie cimentata adeziv pentru a obtine retentia necesara clinic sirezistenta intregii constructii. intrucat scheletul din oxid de zirconiu are o transluciditate limitata, trebuie utilizat un ciment cu priza chimica sau un compozit de cimentare cu dublu mecanism de polimerizare pentru a asigura polimerizarea completa a acestuia.

In cazul de fata preparatiile au fost izolate prin metode electrochirurgicale, aplicarea de sulfat de fier si plasarea de fire de evictiune gingivala (Ultrapack, Ultradent). Nu a fost posibil sa se utilizeze un camp de diga pentru a obtine un camp perfect uscat.

Lucrarea a fost cimentata in conditii stringente de control al umiditatii. Firele de evictiune gingivala au trebuit lasate pe loc cat mai mult posibil in timpul cimentarii pentru a evita umectarea campului operator de catre fluidul santului gingival, precum si pentru a proteja santul de penetrarea sistemului adeziv si a materialul compozit de cimentare inacesta. in cazul de fata s-a utilizat compozitul decimentare cu priza chimica Multilink pentru alucra prin tehnica adeziva.

Inainte de cimentare lucrarea a fost tratata cu acid fluorhidric 5%(IPS Ceramic Etching Gel) in zona unde era materialul ceramic gravabil acid IPS e.max ZirPress si ulterior si lanizat cu Monobond-S. Excesul deciment a fost indepartat imediat cu pelete din burete si ata interdentara inainte de polimerizarea materialului.
In figura 23 este prezentata lucrarea in situ dinspreocluzal si vestibular. Puntea cimentata se imbina perfect in mediul oral, iar tesuturile moi inconjuratoare par vii.

Concluzii

Sistemul IPS e.max ofera acum materiale ceramice pentru fabricarea de restaurari unidentare( coroane, coroane partiale, fatete) si punti de 3 pana la maximum 4 elemente prin tehnicile de presare sau de frezare CAD/CAM.
Tehnicienii dentari utilizeaza o singura masa ceramica de placare pe materiale diferite din care pot fi confectionate scheletele, acoperind astfel toate indicatiile in ceramici integrale. Tehnicienii dentari vor aprecia beneficiul de a manui o singura masa ceramica de placare ce le va permite sa fabrice restaurari cu rezultate previzibile si sa fie mai eficienti.

Sursa: Revista Dental Target


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Tehnicile de reproducere asistata - ART 10 tehnici de relaxare care actioneaza rapid impotriva stresului Tehnici cosmetice pentru un machiaj rezistent 9 tehnici de machiaj pe care sa le includeti mereu in ritualul de infrumusetare Tehnici de relaxare prin automasaj Tehnici de ajutor in zilele caniculare Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Tehnicile si sansele de reusita ale inseminarii artificiale Tehnica Fibroscan Marirea buzelor - tehnici si riscuri ale interventiei 580 de specialisti au fost formati in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism Tehnici de reproducere asistata (ART) - mama surogat Tehnici si proceduri de marire a penisului
Cere sfatul medicului ×