Cercetatorii SUA si canadienii au identificat o proteina care ajuta la combaterea virusului West Nile

Actualizat: 19 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii americani si canadieni au identificat o proteina care joaca un rol determinant impotriva infectarii cu virusul West Nile si care ar putea avea aplicatii pentru a controla aceasta boala potential mortala la om.

Rezultatele echipelor de la Yale (Statele Unite) si McGill (Canada) au fost publicate duminica in revista Nature Immunology.

Cercetatorii au studiat rolul unei enzime, caspaza 12, care activeaza secretia de catre organism a substantelor care fac parte dintre reactiile apararii imunitare in fata agentilor infectiosi.

Functionarea acestei proteine pentru a combate infectiile bacteriene a fost studiata deja, dar nu in cazul unei infectii virale.

Proteina caspaza 12 intervine in capacitatea sistemului imunitar de a detecta infectia virala, recunoscand componentele sale genetice. Acest mod de recunoastere este indispensabil pentru "lupta" impotriva cirusului West Nile.

"Soarecii fara proteina caspaza 12 mor mai repede in urma infectarii cu virusul West Nile si au niveluri mai ridicare de virusuri in sange decat soarecii normali", a explicat profesorul de epidemiologie Erol Fikrig (Yale), coautor al studiului.

"Rezultatele noastre pregatesc terenul pentru dezvoltarea de compusi farmaceutici care pot creste activitatea caspazei 12, pentru a favoriza eliminarea virusului", a apreciat si profesoara Maya Saleh, de la universitatea McGill. "Aceste rezultate au un potential semnificativ pentru a fi aplicate in terapie", a adaugat ea.

Virusul West Nile este transmis in general prin intepatura tantarilor sau transfuzii de sange. Simptomele grave includ febra mare, dureri de cap, dureri in gat, ametelei, convulsii, pierderea vederii si chiar paralizie.

Circa 80% dintre persoanele infectate nu prezinta niciun simptom, au precizat oficialii.

Numarul total de infectii cu virusul West Nile confirmate in Romania a ajuns la 15, conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile si a rezultatului testelor de laborator de la Institutul Cantacuzino.

Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice repelente de tantari, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa si sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta.

In cazul in care prezinta semne de boala - febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situatii care survin in 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, persoana sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau (cei neasigurati) la cel mai apropiat cabinet medical.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Tel: 0756788218
Craiova, Str.Batranilor Nr.4, Bl.21-25,in Apropiere De Gara Craiova, Langa...

Medici

dr AURA FLORINCESCU-GHEORGHE
Alergologie si imunologie clinica - CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Craiova, 0756788218

Citeste si despre:

Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B Legume bogate in proteine Proteinele in dieta vegana Alergia la proteinele din ou Boli cauzate de deficitul de proteine Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine Intoleranta la proteinele laptelui de vaca Dictonul “nicio masa fara peste”- mai actual ca niciodata Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung Regimul puterea proteinelor Topul celor mai bune surse alimentare de proteine Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Proteina C Reactiva (PCR) Proteinele: mit si realitate Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
Cere sfatul medicului ×