Un milion de romani sufera de tulburari ale somnului

Publicat: 16 Martie 2011

Circa un milion de romani sufera de tulburari ale somnului, iar anual sunt depistati 1.000 de noi pacienti cu apnee in somn - afectiune printre ale carei riscuri se numara moartea subita in somn, potrivit medicilor de specialitate.

Apneea este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze in respiratie de circa 10 secunde, repetate si frecvente in timpul somnului.

Simptomele acestei afectiuni sunt somnolenta excesiva in timpul zilei, tulburari de memorie si concentrare, depresie, oboseala cronica si reducerea vigilentei.

Alte riscuri sociale si medicale asociate cu apneea netratata sunt accidentele rutiere, accidentele profesionale si casnice, hiperventilatia diurna, hipertensiunea pulmonara, atacurile ischemice, cerebrale sau coronariene, scaderea libidoului si impotenta.

"In Romania, nu exista competente recunoscute pentru somnologie, desi aceasta specialitate se practica de 15 ani. In plus, Casa de Asigurari de Sanatate refuza sa acopere o parte din facilitatile terapeutice necesare bolnavilor de apnee", spune prof. dr. Florin Mihaltan, reprezentant al Societatii Romane de Pneumologie.

O masca medicala necesara tratamentului acestei categorii de pacienti costa intre 150 si 250 de euro.

Conform statisticilor centralizate la nivel mondial, pacientul tipic cu apnee este barbat, are intre 30 si 60 de ani, sufera de obezitate, fumeaza, are tulburari de somn si manifesta somnolenta in timpul zilei.

Reporter: Delia Papasima


Citeste si despre:

Sarcina - Prima luna Mentine-ti sistemul nervos sanatos cu solutii naturale! Durere sub coaste in partea dreapta? Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea de ficat Medic laborator, MedLife: “Dupa vaccinare se efectueaza teste pentru determinarea anticorpilor anti-Spike” Abordarea bolii Parkinson Diabetul si menopauza, o dubla provocare
TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei