Un transplant realizat in strainatate este de trei ori mai scump decat in Romania

Publicat: 18 Aprilie 2011

Orice procedura de transplant efectuata in strainatate poate depasi 150.000 de euro, in timp ce in Romania, daca nu este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar pacientul doreste sa suporte interventia din propriul buzunar, aceasta costa aproximativ 50.000 de euro.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Transplant, in Romania exista o serie de patologii pentru care nu se pot realiza proceduri de transplant, motiv pentru care pacientii sunt nevoiti sa apeleze la clinicile de specialitate din strainatate.

"O astfel de situatie o reprezinta transplantul de plamani, care, in prezent, nu se realizeaza in Romania. Am fost, la un moment dat, foarte aproape sa facem si aceasta procedura, insa, din anumite considerente, a trebuit sa renuntam la proiect cel putin o perioada. Speram sa reluam ideea in scurt timp, pentru ca pacientii care au facut operatii de transplant pulmonar in strainatate sa nu mai fie nevoiti sa faca mereu naveta pentru monitorizarea starii de sanatate", a declarat, vineri, presedintele Fundatiei pentru Transplant, dr. Victor Zota.

Potrivit datelor comunicate de specialisti, 17 romani au facut transplant pulmonar in strainatate, 16 dintre ei la Viena, iar unul, in Spania.


Citeste si despre:

Este intr-adevar vinul mai sanatos decat berea? De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei Cat de important este sa petreci cat mai mult timp alaturi de copilul tau? De ce speranta de viata a barbatilor este mai scurta decat a femeilor Cum sa iti dai seama daca transpiri mai mult decat este normal Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont Cancerul esofagian – generalitati si stadializare Scleroza multipla la copii Sedentarismul, mai letal decat obezitatea. Cum sa traiti mai mult prin miscare! Este sanatoasa guma de mestecat? Sfaturi utile pentru un Paste sanatos