Incepand cu anul 2015, toti copiii nou-nascuti vor beneficia de testare audiometrica

Publicat: 18 Decembrie 2014

Ministerul Sanatatii intentioneaza dezvoltarea interventiei Prevenirea deficientelor de auz prin screening neonatal prin extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficientelor de auz la nou nascut la nivel national.

“Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme pentru a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza am hotarat ca, incepand cu anul 2015, sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile si pentru toti copiii nou nascuti. Instruirea personalului medical, dar si dotarea tuturor celor 150 maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. In acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

In prezent, testarea pentru depistarea surditatii la nou nascutilor se desfasoara in cadrul unui numar de 17 maternitati din tara care dispun de conditiile necesare.

Incepand cu 2015, procedurile de testare se vor realiza in toate maternitatile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi indrumati catre unitatile sanitare de specialitate pentru continuarea investigatiilor audiologice.

Mentionam ca, tratamentul pentru deficienta de auz este asigurat, de asemenea, gratuit in cadrul programelor gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Daca in anul 2013, fondurile asigurate in cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38 000 de copii, pentru 2015 Ministerul Sanatatii isi propune testarea a 200 000 de copii.

Sursa: www.ms.ro


Citeste si despre:

Importanta screeningului auditiv la nou-nascuti Trusoul nou-nascutului Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului Melanomul - tumora agresiva care, depistata la timp, poate fi invinsa! Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Farmacia unde puteti rezerva online medicamentele de pe reteta Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Aspecte privind etape diferite in cresterea si dezvoltarea nou-nascutului Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului 8 obiceiuri sanatoase pe care toti copiii ar trebui sa le adopte