Copilul are febra? Specialistul Euromaterna ne spune ce e de facut

Actualizat: 10 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Febra este cel mai frecvent motiv de prezentare cu copilul la medic si, in ciuda faptului ca masurarea temperaturii copilului pare asa de simpla, marea varitetate a dispozitivelor de masurare a febrei cutanate, rectale sau timpanice, face ca alegerea sa nu fi fost nicicand mai dificila pentru parinti.

Plecand de la aceste premise voi face cateva precizari care sa vina in ajutorul parintilor cand e vorba de copilul febril.
Temperatura normala a corpului uman este 36,1 - 37,8 grade Celsius masurat intrarectal.

Intai de toate este general acceptat ca febra la copil inseamna 38 grade Celsius sau mai mult, masurat intrerectal. Temperatura corpului variaza fiziologic cu varsta, momentul zilei (este mai mare seara), activitatea fizica, alimentatia, imbracamintea si mediul ambiant.

Supraincalzirea copilului se diferentiaza de febra prin compararea temperaturii abdomenului cu cea a mainilor:
-abdomen cald + maini calde = supraincalzire;
-abdomen cald + maini reci = febra.

Masurarea temperaturii
se face:
-intrarectal la nou nascut si sugar;
-axilar la copilul mic si copilul mare;
-oral doar la copilul mai mare de 5-6 ani;
-timpanic dupa varsta de 3 luni.

Se recomanda evitarea masurarii temperaturii cu dispozitivele cutanate (de tip plasture) a caror acuratete scazuta in masurarea temperaturii nu a permis includerea in utilizarea de rutina.

Dispozitivele (termometrele) folosite pot fi:
-termometrul digital;
-termometrul cu mercur - scos de pe piata din cauza riscului de intoxicatie cu mercur;
-termometrul digital cu infrarosu cutanat;
-termometrul digital cu infrarosu timpanic dupa varsta de 3 luni.

Cand este necesar consultul medical:
-pentru orice febra la nou nascut sau sugar mai mic de 3 luni (temperatura masurata intrarectal de 38 grade Celsius).
-pentru febra la sugarul mai mare de 3 luni, copilul mic si copilul mare care are si alte manifestari ce sustin faptul ca pacientul este bolnav: este iritabil, agitat sau din contra este letargic (zace in pat), mananca mai prost decat de obicei; are o respiratie mai greoaie; are eruptie cutanata; are varsaturi sau diaree.

Ce trebuie sa faca parintii cand copilul are febra:

-pentru nou nascut si sugar sub 3 luni este obligatoriu consultul la pediatru;
-la sugarul mai mare de 3 luni la care T>38,5 grade Celsius parintii vor dezbraca copilul pentru cateva minute, vor administra un antitermic in doze conforme cu prospectul medicamentului si apoi se vor adresa unui pediatru. Cand febra depaseste 39 grade Celsius sunt necesare si masuri fizice de scadere a febrei (dus cu apa calduta sau impachetarea in prosop umezit in apa calduta). Este preferabil sa se incerce scaderea febrei cu cateva unitati inainte de-a pleca de acasa catre unitatea spitaliceasca cea mai apropiata, pentru a preintampina eventualele complicatii ce pot surveni la copilul febril.

Nu voi mai insista aici asupra cauzelor febrei la copil, aceasta ramanand sa fie stabilita impreuna cu medicul pediatru ce va trata copilul, pe baza istoricului bolii, a datelor epidemiologice, a examenului amanuntit efectuat copilului febril.

In loc de concluzie, doresc in final mai degraba sa aduc niste sfaturi ca de la parinte la parinte decat ca de la medic la parinte: odata venit pe lume copilul, asigurati-va ca aveti in casa un termometru functional, pe care stiti sa-l folositi corect, ca stiti cum sa interveniti in sprijinul copilului dumneavoastra febril si, cel mai important, nu va pierdeti cu firea pentru ca primul si cel mai rapid ajutor sunteti dumneavoastra, parintele!

Dr. Ionela Popescu
Medic Primar Pediatru
Spital Privat Obstetrica-Ginecologie Euromaterna Constanta
www.euromaterna.ro


Citeste si despre:

De ce copilul are accese de furie? Copilul meu vomita - ce e de facut? Specialistul Euromaterna ne raspunde Ce este restrictia de crestere intrauterina, cum afecteaza sarcina si cum se poate preveni? Specialistul Euromaterna ne raspunde. Cum se pot depista malformatiile congenitale in primul trimestru de sarcina? Specialistul Euromaterna ne raspunde As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie, ne spune tot ce trebuie sa stim despre nodulii reumatoizi Determinarea alfa-fetoproteinei in sange Tulburarile cognitive pot fi diagnosticate si tratate din timp in primul oras medical din Romania Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Diareea la copiii mai mici de 11 ani Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Cum previi raceala la copii Legatura dintre ADHD si tulburarea obsesiv-compulsiva Punctia trofoblastica – metoda invaziva de diagnostic Ce presupune evaluarea ADHD la copii? cu Simion Andreea Madalina, psiholog pediatru Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea