STUDIU: Sedintele de terapie online castiga teren!

Actualizat: 07 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Situatia actuala generata de pandemia de COVID-19 si masurile necesare pentru a o combate, determina provocari pentru psihoterapeutii, care trateaza in mod normal pacientii fata in fata, bazandu-se pe contactul personal. Pandemia a accelerat utilizarea psihoterapiei la distanta, prin diverse mijloace, chiar daca anumiti terapeuti si-au exprimat rezervele cu privire la acest mod de a face terapie.

Un studiu efectuat de Asociatia Federala Austriaca pentru Psihoterapie, Viena, Austria a analizat experientele psihoterapeutilor in psihoterapia la distanta. Psihoterapeutii austrieci au fost invitati sa participe la un sondaj online, unde au fost analizate orientarile lor terapeutice si a fost evaluata capabilitatea psihoterapiei la distanta, prin comparatie cu psihoterapia fata in fata. La acest studiu au participat 1162 psihoterapeuti, care si-au continuat activitatea si in pandemie.

Concluzia a fost ca psihoterapeutii au descoperit ca experienta lor cu psihoterapia la distanta este mai buna decat se asteptau, insa modul de lucru este totusi diferit de cel in care au contact personal cu pacientul. O alta concluzie a fost ca psihoterapia la telefon este mai putin favorabila decat cea in cabinet, dar si decat cea desfasurata in mediul online, cu acces la camera web.

Psihoterapia online asigura economie de timp

Pentru cei care au fost deja la psiholog in mod clasic, este posibil sa observi ca drumul pana la psiholog necesita timp, pe cand, atunci cand psihoterapia are loc online, acest timp poate fi valorificat altfel. Cu terapia online, nu mai este nevoie ca pacientul sa calatoreasca pe distante mari si in plus, persoanele aflate la distanta de marile orase sunt incurajate acum sa beneficieze de psihoterapie pentru ca nu mai trebuie sa investeasca foarte mult in deplasari si in unele cazuri, chiar in spatii de cazare, atunci cand distantele sunt foarte mari.

Mai multe cabinete de psihoterapie din Romania au ales sa functioneze in continuare in timpul pandemiei iar posibilitatea de a gasi un psiholog online a facut ca tot mai multe persoane sa apeleze la terapie, in aceasta perioada.

Pandemia a pus o presiune uriasa pe oameni, a alimentat frica, a determinat atacuri de panica inclusiv printre cei care nu au experimentat niciodata astfel de stari, a generat stari de instabilitate si nesiguranta, iar psihoterapeutii din echipa PsiConcept au lucrat intens, tot anul si isi continua activitatea, pentru a veni in ajutorul tuturor persoanelor care au nevoie de consiliere si ajutor.

Psihoterapia online determina un sentiment sporit de siguranta

Conform RAINN, o data la 73 de secunde un american este agresat fizic sau sexual. Desi in Romania situatia nu este atat de dramatica, agresiune au loc in fiecare zi iar numarul de persoane care se confrunta cu agresiuni este socant de mare. Terapia online nu implica astfel de riscuri pentru ca pacientul nu trebuie sa iasa din casa pentru a merge la psiholog. Sesiunile au loc pe telefon, pe laptop sau pe calculator, din locul in care pacientul se simte cel mai sigur.

In timpul sedintelor de psihoterapie online, pacientii au tendinta de a fi mai deschisi

Conform studiului Psihologia la Distanta: Examinarea eficientei terapiei online implementat de Ryan Baird Thompson de la Portland State University, unul dintre avantajele psihoterapiei online este faptul ca pacientii sunt mai deschisi, facand comunicarea mult mai buna. Cu cat pacientul comunica mai eficient cu psihoterapeutul sau, cu atat este mai usor pentru acesta sa ofere solutii problemelor prezentate. Astfel, se poate spune ca sedintele online sunt, din acest punct de vedere, in general, mult mai eficiente decat cele offline. Acest comportament al pacientului apare datorita faptului ca raspunde la intrebari si relateaza dintr-un mediu familiar, in care se simte bine si in siguranta. Chiar daca cele mai multe dintre cabinete sunt amenajate astfel incat sa incurajeze relaxarea, propria casa este un mediu mai familiar si mai prietenos pentru pacient, fapt ce ii confera siguranta si il ajuta sa fie mai deschis.

Psihoterapia online este un ajutor pentru cei care locuiesc departe de cabinetele de psihoterapie

Terapia online ofera acces la informatii si tratamente pentru persoanele aflate in zonele rurale sau indepartate. Cei care locuiesc in astfel de zone ar intampina dificultati in a avea acces la astfel de tratament, deoarece exista putine cabinete in astfel de zone sau nu exista deloc. Aceste persoane ar fi nevoite sa conduca pe distante lungi si sa piarda o cantitate de timp semnificativa, ceea ce inseamna ca terapia ar deveni o povara pentru foarte multe persoane care au nevoie de ajutor. Din fericire, internetul este acum peste tot si astfel accesul la psihoterapie online face posibil ca toti cei care au nevoie de ajutor sa poata beneficia de asistenta din partea unui psihoterapeut. Conform studiului initiat de Kathleen Watson MacDonell in 2017 – O cercetare asupra psihoterapiei bazate pe tehnologie in cazul tinerilor si familiilor, accesul la terapie online este de foarte mare ajutor inclusiv in sedintele cu grupuri mari sau in cele pentru familii.

Psihoterapia online este accesibila inclusiv persoanelor cu mobilitate redusa

Terapia online este cea care asigura accesul la psihoterapie pentru persoanele cu dizabilitati sau care din motive variate nu se pot deplasa. Mobilitatea poate fi o problema importanta, in momentul in care vorbim despre accesarea serviciilor de asistenta medicala, iar metodele de psihoterapie online sunt in acest sens de mare ajutor, avand in vedere faptul ca de obicei lipsa mobilitatii aduce cu sine suferinta si alte sentimente care fac ca nevoia de un psihoterapeut cu experienta sa fie foarte mare.

Avand in vedere toate acestea, psihoterapia online vine cu numeroase beneficii si este solutia optima pentru ca toti cei care au nevoie de ajutor sa beneficieze de suportul unui specialist, atat in pandemie cat si dupa ce pandemia va trece.

Autor - psiholog Alexandra Demian, clinica de psihoterapie PSICONCEPT.RO

https://www.rainn.org/statistics

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7704121/


Citeste si despre:

Cum functioneaza terapia cognitiv-comportamentala? Terapia cu vacuum, un mod rapid de a scapa de celulita Terapia cu electrosocuri Terapia cu lumina sau fototerapia, de ajutor in mai multe afectiuni Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Terapii alternative pentru cancer Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Cand trebuie sa consultati un sexolog Anorexia nervoasa Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Terapia ocupationala in cazul copiilor Cum functioneaza terapia cognititv-comportamentala? Alexandru sufera de boli grave si este dependent de terapii. Un baietel care si-a pierdut copilaria va cere ajutorul !
Cere sfatul medicului ×