Cistitele repetate la femei, solutii numeroase in farmacii, dar care au sustinere stiintifica? Partea a II a

Actualizat: 15 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Andrei Manu Marin
medic primar urolog, doctor in stiinte medicale, specialist in neuro-urologie

Evo-Med

Cum prevenim cistitele

Cistita, inflamatia vezicii urinare, este o afectiune extrem de suparatoare datorita simptomelor dureroase in timpul urinarii si a frecventei crescute a urinarilor, dar si a recidivelor care se intampla relativ frecvent.

In primul articol (//m.sfatulmedicului.ro/Boli-genitale-feminine/cistitele-repetate-la-femei-solutii-numeroase-in-farmacii-dar-care-au-su_17687) am descris mai multe forme de cistite care beneficiaza de tratamente diferite ( cistita bacteriana, bacteriuria asimptomatica si cistita interstitiala).

In acest articol prezentam cateva modalitati de preventie a cistitelor bacteriene si a recidivelor lor.
Am stabilit ca putem vorbi de cistita bacteriana doar atunci cand un germene poate fi izolat la analiza numita urocultura.

Majoritatea cistitelor simple necomplicate sunt cauzate de bacteria E. Coli (>80%). Majoritatea tulpinilor de E. Coli care cauzeaza cistita provin din flora intestinala a pacientilor si sunt diferite de tulpinile care cauzeaza alte infectii (de exemplu digestive) – mai multe detalii despre E.coli uropatogene puteti gasi in primul articol.

La aparitia unei bacterii la nivelul vezicii urinare, organismul are metode simple de aparare :
mucusul ce acopera interiorul vezicii si care face ca peretele vezicii sa nu vina in contact direct cu germenii. Bacteriile ajunse in vezica sunt rapid eliminate odata cu prima urinare, daca mucusul vezicii este intact si de buna calitate si nu permite aderarea lor la peretele vezicii.
golirea completa a vezicii la urinare. Un reziduu urinar prezent dupa urinare reprezinta un mediu bun pentru cresterea si inmultirea bacteriilor care astfel au timp sa altereze mucusul vezicii si sa poata adera la peretele vezicii, pe care il irita, inflameaza si astfel apare cistita.

Inflamatia peretului vezical reprezinta cistita si genereaza simptomele de durere si urinat des. Daca germenii apar in urina dar, datorita mucusului protectiv, nu reusesc sa ajunga la peretele vezical, cistita si simptomele ei, nu apar.

Totodata exista si metode de prevenire atat a cistitelor cat si a recurentelor lor :

• Consumul de lichide si urinarea de mai multe ori pe zi (cca 5- 6)

• Reducerea numarului de germeni din zona perineului, anusului, vaginului, mai ales a lui E. Coli prin:

Tratarea constipatiei. O persoana constipata elimina un numar mult mai mare de germeni care colonizeaza apoi zona perineala si perianala de unde pot ascensiona pe uretra in vezica urinara.

Evitarea lenjeriei stramte si sau lenjeria de plastic care pot favoriza si ele, inmultirea germenilor din zona perineala.

Evitarea igienei prea intensa in zona perineala/genitala, care daca se face cu apa sub presiune (dus), poate impinge germenii pe uretra, in sus, in vezica.

Prezenta lactobacililor in numar mare. Exista studii care au demonstrat ca prezenta Lactobacililor (in special lactobacilus crispatus) in numar mare in zona perineala, vaginala, perianala, poate reduce riscul recidivei cistitelor cu E.Coli, probabil prin competitia dintre cei doi germeni, unul benefic si celalalt patogen. In acest sens exista produse care au un continut crescut de lactobacili si obtin acest efect (1).

Mucoprotectoare (xyloglucan gelatina ). Acestea actioneaza intestinal realizand un film protector care impiedica contactul E. Coli cu mucoasa intestinala, contact care este primul pas in proliferarea acestora si trecerea ulteriora la nivelul perineului/vaginului/vezicii) si au drept efect reducerea numarului de germeni E. Coli din intestin.

• D-manoza este eficienta in eliminarea E. Coli din vezica urinara, prin scaderea aderentei lui la mucusul vezical.

• Vaccinurile sunt demonstrate ca fiind utile in prevenirea recidivei.

Extractul de Merisor (cranberries) a fost o perioada recomandat pentru prevenirea recidivei cistitei dar, in prezent, studiile pe loturi mari de pacienti, au aratat ca nu are acest efect.(2)

Disparitia unei infectii din vezica urinara cu simptomatologie se poate obtine doar prin tratament cu antibiotice, antibioticul trebuind sa fie ales conform antibiogramei (test efectuat simultan cu urocultura). Pentru o cistita simpla, adica fara febra sau sangerare, antibioticul trebuie luat 3 zile. Impreuna cu antibioticul, sau dupa, pot fi administrate produsele, care au ca rol reducerea incarcaturii bacteriene de la nivel intestinal si urinar, mentionate.

Profilaxia recidivelor se face prin masurile de igiena mentionate mai sus dar si prin administrarea de solutii care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal :

Mai multe informatii puteti citi pe www.evo-med.ro, www. Cistita.ro

Referinte 1. The Vaginal Microbiota and Urinary Tract Infection ANN E. STAPLETON Microbiol Spectr. 2016 December ; 4(6): . doi:10.1128/microbiolspec.UTI-0025-2016.2.Jepson, R.G., et al. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev, 2012. 10: Cd001321. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076891


Produsul Probiotic al anului 2019 - ASTARTE



https://www.nutraingredients-awards.com/2019-finalists/

Astarte contine 4 tulpini de lactobacili specific destinate pentru confortul femeilor.
Acesta contribuie la refacerea si mentinerea echilibrului florei intestinale si vaginale astfel sustinand functionarea normala a sistemului uro-genital.

In dezvoltarea produsului Astarte un rol esential a avut procesul de selectie a celor mai adecvate tulpini de lactobacili. In urma unor studii clinice efectuate de o echipa de medici ginecologi si microbiologi din Austria au fost identificate 4 tipuri de lactobacili cu influenta particulara asupra sanatatii florei vaginale.

Totodata produsul Astarte beneficiaza si de beneficiile administrarii orale care este simpla si igienica, poate fi facuta in orice moment, fara restrictii
• posibila si in timpul perioadei menstruale, sarcinii, alaptarii
• fara legatura cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptive folosit
• nu interfera cu administrarea locala a altor produse

Astarte, zeita fertilitatii si a sexualitatii, a inspirat numele unui produs inovativ, unic prin compozitie si administrare orala.

Astarte este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii cititi prospectul din interior sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Mai multe informatii: https://montavit.ro/ro/produse/suplimente-alimentare/astarte

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Infectii ale tractului urinar Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea Prevenirea infectiilor de tract urinar Disuria (urinarea dureroasa) Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? Acoperisul, infectiile urinare si wonder-women Impactul fibromialgiei asupra vietii Frisoanele Buzele crapate - cauze si solutii
Cere sfatul medicului ×