Cum recunoastem deficientele de vitamine si ce este de facut

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vitaminele sunt importante pentru organism, pentru ca ajuta organismul sa functioneze corect, datorita implicarii in procese metabolice importante din corp (vitaminele au rol in intarirea imunitatii, in procesul de crestere si dezvoltare osoasa, a dintilor, au rol antioxidant).

De aceea, in momentul in care in corpul uman exista un deficit al uneia sau al mai multor vitamine (avitaminoza) atunci pot aparea diferite probleme de sanatate (stari de letargie, vulnerabilitati crescute la infectii si alte complicatii mai serioase).

Avitaminoza poate sa apara in urma unui aport zilnic redus de alimente bogate in vitamine, prelucrarea termica a alimentelor, tulburari ale florei intestinale, sarcina, lactatia, anumite afectiuni, dar poate fi cauzata si de administrarea unor medicamente).

Carenta se stabileste de catre medic, in urma istoricului medical, a simptomelor descrise de pacienti si a analizelor de sange.

Cum se manifesta avitaminoza

Carenta de vitamine se manifesta diferit, in functie de vitamina sau de vitaminele care lipsesc. Astfel, lipsa de vitamina C duce la aparitia scorbutului, boala care, la inceput, are drept simptome slabiciunea, apatia, dureri de membre, iar pe masura ce se agraveaza apar sangerari gingivale, dureri de articulatii, rezistenta scazuta la infectii, hemoragii.

In cazul avitaminozei A, apar tulburari de vedere (ochiul se adapteaza mai greu la intuneric), infectii repetate ale tractului respirator, afectarea procesului de crestere in cazul copiilor.

Lipsa de vitamina D duce la aparitia afectiunilor osoase la adulti, a cariilor dentare si a rahitismului la copii. In cazul unui deficit de vitamina K apar hemoragiile, in special dupa un tratament cu antibiotice.

Daca organismul nostru nu are suficienta vitamina B1, apar simptome precum oboseala si scaderea puterii de concentrare, stari de iritabilitate, insomnii.

In cazul lipsei vitaminei B2, atunci apar manifestari precum caderea parului, sensibilitatea la lumina, lacrimarea ochilor, cat si leziuni ale limbii si ale buzelor.

Carenta de vitamina B8 are drept simptome starile depresive, pielea uscata, in timp ce avitaminoza B12 duce la stari de anxietate, oboseala, anemie.

Cum prevenim carentele de vitamine

Pentru a preveni aparitia avitaminozelor, este recomandat un consum de alimente cat mai variate, din care sa nu lipseasca legumele si fructele - cel mai bine este sa fie consumate in stare cruda, pentru ca prin gatire unele vitamine si minerale se degradeaza si nu mai ajung in organism.

Legumele si fructele sunt si o sursa importanta de antioxidanti, cei care lupa cu radicalii liberi, oferind astfel protectie contra afectiunilor cardiovasculare, dar si a cancerului.

Un rol esential il au si cerealele, in special orezul, painea integrala si neagra, pentru ca aduc un aport important de vitamine din complexul B. Este recomandat sa includem in alimentatie si seminte verzi incoltite, pentru ca reprezinta o sursa excelenta de nutrimenti si substante antioxidante.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Alimentatia sanatoasa Patologie traumatica - plagi si contuzii Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine? Cele mai bune vitamine pentru sanatatea oculara si sursele de unde pot fi obtinute Vitaminele care sporesc fertilitatea Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Vitamine necesare Complexul vitaminic B - rol si alimentatie Vitaminele Vitamina D - beneficii si riscuri Cum te ajuta vitaminele din complexul B? Legatura dintre artrita si vitamina D Deficitul de vitamina D, asociata cu riscul de anemie la copii
Cere sfatul medicului ×