Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa

Actualizat: 25 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


Inca de la aparitia primelor simptome (nas infundat, dureri de cap, febra, dureri de gat), puteti lua masuri pentru a diminua disconfortul produs de aceste manifestari. Nu va autoadministrati medicamente, mai ales antibiotice, decat la recomandarea medicului, in cazul in care acesta constata ca exista si o infectie. In caz contrar, antibioticele nu numai ca nu au niciun efect asupra virusurilor care cauzeaza guturaiul si gripa, dar pot duce la scaderea imunitatii organismului.

Recomandari

Medicul iti poate indica, in cele mai dese situatii doar medicamente cu efect antiviral. Odihniti-va suficient (dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte) pentru a ajuta organismul sa se refaca. Dormitul adecvat este esential pentru santatea fizica si mentala, dar exista si o legatura stransa intre sistemul imunitar si calitatea somnului. studiile au dezvaluit ca somnul si ritmul circadian au un efect puternic de reglare asupra sistemului imunitar.

In cazul gripei, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel putin 2-3 zile. Evitati eforturile fizice intense si nu va expuneti la frig, curent sau umezeala (organismul este deja slabit si pot aparea complicatiile) si beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse de fructe) pentru a preintamplina deshidratarea. Nu este necesar sa va imbracati foarte gros.

Din alimentatia zilnica nu trebuie sa lipseasca usturoiul. Acesta, contine peste douazeci de substante antivirale si antibacteriene. Usturoiul este cel mai puternic antigripal natural cunoscut. Consumul de usturoi este recomandat dupa mesele principale.

Pentru prevenirea imbolnavirii, mestecati cate o jumatate de catel de usturoi dimineata, la pranz si seara. Ca tratament pentru raceala, zdrobiti patru-cinci catei de usturoi, amestecati-i cu 10 lingurite de miere de albine si luati din acest preparat cate o lingurita din jumatate in jumatate de ora.

Aceleasi proprietati antivirale si de combatere a germenilor microbieni il are si ceapa, datorita alicinei.
In cazul in care aveti temperatura, simtiti frisoane, incepe sa va curga nasul si apare durerea de gat, baile fierbinti sunt recomandate pentru a opri boala in faza incipienta. Umpleti cada cu apa incalzita la 37 grade Celsius si stati in ea timp de 30-45 de minute. Dupa baie, masati-va corpul cu un prosop si petreceti macar o jumatate de ora sub paturi, la caldura. Aceste bai, nu numai ca relaxeaza, dar au si un puternic efect antigripal, deoarece scad considerabil rezistenta microbilor.

Considerata mai degraba aliment decat medicament, supa calda mai ales supa de pui, asezonata din belsug cu patrunjel si marar, este recomandata persoanelor racite. Prin continutul de substante naturale al legumelor din compozitia ei, supa calda este benefica pentru gat si caile respiratorii superioare. Conform unor studii, supa de pui reduce procesele inflamatorii care fac mucoasele nasului si faringelui sa produca mucus. Pentru cei care sufera de raceala, supa de pui calmeaza tusea, stranutul si reduce secretiile nazale.

Antioxidantii sunt compusi utili din fructe si legume care intaresc sistemul imunitar si ajuta la recuperarea dupa boli precum gripa. Este posibil sa nu ai chef sa mananci alimente solide cand esti bolnav. Puteti obtine aceasi oxidanti care promoveaza sanatatea intr-un pahar de suc de legume. Alegeti o versiune cu continut scazut de sodiu pentru a reduce consumul de sare in exces. Morcovii sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant care intareste functia imunitara. Corpul transforma beta-carotenul in vitamina A, care este esntiala pentru imunitate. Morcovii sunt una dintre cele mai bune surse de beta-caroten, impreuna cu alte fructe si legume portocalii, inclusiv cartofi dulci, pepenele galben, dovlcei si mango.

De asemenea, este recomandat sa consumati suc natural de portocale, lamai sau grapefruit care contine vitamina C. Sucul obtinut de la citricele stoarse, alaturi de doua lingurite de miere, coaja rasa de la fructe si apa, se lasa la macerat o ora sau doua, dupa care se bea. Aceasta combinatie contine vitamina C, agenti antiinfectiosi foarte puternici si reduce febra. Pentru a avea efect contra racelii, se beau trei - patru pahare, intr-un interval de 12 ore. 

Multi oameni cunosc ca ghimbirul este un remediu dovedit pentru greata si dureri de stomac, dar reduce si inflamatia. Puteti sa feliati ghimbir proaspat si sa-l imuiati ca un ceai sau sa adaugati ghimbir proaspat ras sau pudra de ghimbir la alimente. O alta metoda ar fi berea de ghimbir.

Semnintele de dovleac sunt bogate in zinc, un mineral de care corpul are nevoie pentru a stimula functia celulelor albe din sange. Celulele albe din sange sunt necesare pentru a lupta impotriva agentilor patogeni precum virusul gripal. Mancati-le cate o mana sau presarati-le pe salate . Alte surse pentru alimentele bogate in zinc sunt : caju, nuci, seminte, fasole. Studiile au sugerat combinarea zincului cu vitamina C ar putea oferi o ameliorare si mai rapida a simptomelor.

Cum preveniti raceala?

Pentru prevenirea racelii va fi necesar:
- sa va vaccinati impotriva gripei sau intariti-va sistemul imunitar prin produse fitoterapeutice (echinaccea), care sporesc imunitatea nespecifica a organismului;
- consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi: apa, ceai de plante (ceai verde, de musetel, urzica, patlagina, cimbru, salvie, maghiran etc.) si sucuri de fructe si legume proaspat stoarse; in acest mod toxinele care au cauzat aparitia simptomelor pot fi indepartate mai repede; nu beti ceaiurile fierbinti, intrucat usuca mucoasele iritate si favorizeaza patrunderea bacteriilor in organism;
- evitati aglomeratia sau colectivitatile mari de oameni, care sunt un mediu favorabil de raspandire a virusurilor, mai ales in perioadele de epidemie;
- aerul conditionat care produce caldura sau aerut uscat din apartament afecteaza mucoasa nazala si favorizeaza inmultirea unora dintre virusurile care provoaca afectiuni ale cailor respiratorii superioare; umidificati aerul folosind recipiente cu apa, pe care le asezati pe calorifere si aerisiti camera in care lucrati sau va odihniti;
- sa va spalati cat mai des pe maini cu sapun pentru a preintampina raspandirea virusurilor; nu va frecati cu mainile nespalate la ochi sau la nas, deoarece contactul direct al virusurilor cu mucoasa acestora produce raceala;
- respectati masurile de carantina existente in maternitati si spitale, mai ales in perioada epidemiei de gripa.

Precautii in alimentatie

- condimentele sau alimentele iuti: piper, mustar iute, hrean este recomandat sa se consume doar in cantitati moderate; vor fi consumate cu atentie pentru ca pot produce iritatii ale mucoaselor, dar sunt permise pentru ca au efect decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor;
- globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta; asadar dulciurile si glucidele ar trebui eliminate din alimentatie pe parcursul racelii;
- produsele lactate vor fi evitate pe perioada racelii: exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale;
- bauturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii; in cazul in care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat se consuma lichide suficiente;
- cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate, pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand toxinele care pot duce la aparitia simptomelor racelii.

Medicamente pentru raceala, care se elibereaza fara prescriptie medicala

Cu sau fara medicatie, raceala sau gripa se vindeca de obicei dupa aproximativ o saptamana. Pentru atenuarea unor simptome ale racelii cum ar fi nasul infundat, febra sau tusea se pot utiliza medicamente care se elibereaza si fara prescriptie medicala.

Decongestivele nazale

Astfel in cazul congestiei nazale (nas infundat) se pot utiliza decongestive nazale, care reduc inflamatia si edemul mucoasei nazale, permit aerului sa treaca mai usor si usureaza respiratia. Pot fi administrate pe cale orala (inghitite) sau folosite sub forma de picaturi sau spray-uri. Decongestivele orale (pastilele) sunt probabil mai eficiente si asigura un efect de lunga durata, dar si efectele secundare sunt mai frecvente. De aceea se prefera spray-urile si picaturile care produc o atenuare rapida si de scurta durata a simptomelor.

Nu se administreaza spray-uri si picaturi nazale mai mult de 3 ori pe zi, 3 zile consecutiv: administrarea de lunga durata poate produce iritatii ale mucoasei nazale si chiar dependenta in cazul anumitor produse. Se mai pot utiliza si picaturile nazale saline (cu ser fiziologic), care nu sunt decongestive, dar ajuta la mentinerea umiditatii mucoasei nazale, ca aerul inspirat sa poata fi filtrat.

Antitusive

Tusea este un mecanism de aparare al organismului prin care se elimina particulele straine sau mucusul din tractul respirator, de aceea nu intotdeauna este indicata oprirea acesteia. In cazul in care aceasta e foarte severa si impiedica respiratia normala si somnul, se pot utiliza medicamente fara prescriptie medicala:
- expectorante – fluidifica mucusul din tractul respirator, favorizand eliminarea lui; se recomanda in cazul tusei productive (umeda, cu sputa);
- supresoare – inhiba reflexul de tuse; se administreaza in tusea seaca, uscata (fara sputa) si sunt contraindicate in tusea productiva, deoarece impiedica drenarea (curatarea) cailor respiratorii; pot ingreuna respiratia, de aceea se recomanda precautie la batrani si persoanele cu afectiuni pulmonare, respiratorii si cardiace.

Antitermice si antialgice

Exista o multime de produse antialgice si antitermice (combat febra).

Aceste preparate pot provoca ameteala, iritatii gastrice, palpitatii si uneori reactii alergice. Se recomanda precautii in cazul copiilor, gravidelor, afectiunilor gastrice si in cazul persoanelor care iau anticoagulante. Aspirina nu se recomanda sub 20 de ani, deoarece creste riscul sindromului Reye la copii.

De retinut!

Este necesara citirea cu atentie a prospectului sau solicitarea ajutorului medicului sau farmacistului pentru a alege un preparat potrivit. Se impun precautii suplimentare in cazul copiilor, gravidelor, batranilor, persoanelor cu alte afectiuni si in cazul administrarii concomitente ale altor medicamente. In cazul aparitiei unor efecte secundare sau in cazul agravarii bolii se recomanda solicitarea unui consult medical.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Raceala la copii Cum sa faci diferenta intre otita si raceala? Raceala Raceala si gripa - simptome detaliate Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Gripa sau raceala - simptome Cele mai bune alimente care lupta cu raceala Raceala la plamani: simptome Cand este raceala si cand este gripa? 8 lucruri care agraveaza o raceala
Cere sfatul medicului ×