Avantajele implantului dentar

Actualizat: 22 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pierderea dintilor nu poate fi evitata, odata cu inaintarea in varsta intervenind si deteriorarea acestora. Un numar mare de persoane ajunge insa sa piarda dinti de la varste destul de mici.

Indiferent de momentul in care intervine, problema este foarte neplacuta si atrage atat dificultati in alimentatie, cat si disconfortul social.

Implantul dentar reprezinta o modalitate foarte buna de a inlocui dintii lipsa, atat de eficienta incat de-abia poti simti diferenta.

Cauzele principale ale caderii dintilor sunt paradontoza (degradarea gingiilor) si ingrijirea necorespunzatoare. Aceasta din urma include atat lipsa spalarii pe dinti, cat si lipsa tratamentelor de specialitate la medicul stomatolog atunci cand estae necesar.

Apoi, fumatul si consumul de bauturi acidulate afecteaza si ele sanatatea dintilor si gingiilor. Cercetarile au aratat de asemenea ca problemele devin mai frecvente dupa varsta de 35 de ani, iar barbatii sunt mult mai predispusi.

Acum ca stim mai multe despre problema pierderii dintilor, sa vedem cum poate ajuta implantul.

Avantajele oferite de implantul dentar

Dupa cum am spus la inceput, pierderea dintilor poate aparea la toate varstele, iar un lucru foarte util in cazul implantului dentar este ca poate fi adoptat de orice persoana odata ce osatura si-a incetat cresterea. Implantul nu este recomandat insa in cazul unor boli cronice precum diabetul sau in cazul unor boli ale oaselor.

Implantul se fixeaza in maxilar printr-o operatie. Aceasta nu este mai dureroasa decat o extractie obisnuita, fiind insa destul de complexa. Implantul se fixeaza la fel ca un dinte natural in osul maxilarului, functionand ca un surub sau un pilon. Implantul inlocuieste atat radacina, cat si coroana dintelui. Rezultatul este eficient nu doar din punct de vedere estetic, cat si functional. Noul dinte nu va schimba masticatia, fizionomia sau felul in care vorbesti.

La fel ca in cazul oricarei alte operatii, medicul va folosi fire de sutura ce vor trebui indepartate dupa o saptamana. Pasul urmator consta in vindecarea completa si integrarea implantului dentar in maxilar.

Acesta va ajunge sa se imbine la propriu cu osul si sa devina o baza potrivita pentru coroana. Perioada de vindecare dureaza destul de mult, putand sa depaseasca jumatate de an in unele cazuri. Partea aceasta este mai putin atractiva la implant, dar rezultatul excelent pe termen lung compenseaza definitoriu. Dupa aceasta perioada va fi fixata si partea de la suprafata, iar cu acest pas implantul dentar va fi complet.

Un alt avantaj important al implantului dentar este ca reprezinta o solutie de durata. Lucrarea are o rezistenta foarte ridicata si duce la rezolvarea permanenta a problemei.

Aspectul cel mai putin atractiv referitor la implantul dentar este ca nu toate persoanele pot beneficia de el. Candidatul ideal nu trebuie sa aiba probleme cu gingiile, iar osatura maxilarului trebuie sa fie destul de puternica si de inalta pentru a sustine implantul.

In cazul osaturii se poate interveni totusi printr-o operatie de reconstructie. Problema principala in cazul implantului este costul ridicat.

Tratamentul este unul de durata, iar costurile pot ajunge destul de ridicate. Puteti sa evitati nevoia unui implant dentar prin a reduce consumul de tutun, cafea si alcool, astfel economisiti bani cu care puteti sa cumparati spre exemplu jucarii pentru copii.

In concluzie, daca iti permiti un implant dentar si ai un maxilar puternic, aceasta solutie ofera rezultate mult mai aproape de starea initiala. Medicul stomatolog este insa singurul care poate stabili daca acest tratament ti se potriveste.


Citeste si despre:

Insertia implantului imediat dupa extractia dentara- varianta moderna de tratament Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri Ce trebuie sa stiti despre implanturile dentare Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Cat timp poate dura un tratament cu implanturi dentare Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Descoperirea chirurgico-ortodontica a caninilor inclusi Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Rezectie apicala sau tratament endodontic ? Implantologia-posibilitatea unei a III-a dentitii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sanatatea dintilor tai Implanturile Dentare din Zirconiu vs Implanturile din Titan De ce sa mergi la dentist in pandemie? Grefa osoasa - cand este necesara? Informatii esentiale despre transplantul de organe
Cere sfatul medicului ×