Un roman din zece sufera de boli de rinichi cronice

Publicat: 11 Martie 2011

Peste 11% dintre romani sufera de boli de rinichi cronice, iar 40% au hipertensiune arteriala, afirma medicii, potrivit carora cele doua afectiuni au ca principala cauza stilul de viata nesanatos.

Studiile arata ca bolile de rinichi cronice reprezinta un factor de risc major pentru afeciunile cardio-vasculare, care reprezinta principala cauza de mortalilate atat in Romania, cat si in lume.

75% dintre pacientii cu boli de rinichi sufereau deja de diabet si hipertensiune, mai spun specialistii, care considera ca toate aceste afectiuni pot fi prevenite prin adaptarea si schimbarea modului de viata.

Conform estimarilor medicilor, diabetul determina o crestere de aproximativ 12 ori a riscului unei boli cronice de rinichi.

Boala de rinichi cronica este definita ca leziune renala persistenta sau reducere a functiei renale. Unul dintre pricipalele semne de ingrijorare este nivelul crescut de albumina in urina.

"Bolnavii nostri nu mor de rinichi, ei mor de inima. Doar unul din 20 de romani care sufera de boli renale ajung in stadiul de dializa, restul mor din cauza afectiunilor cardio-vasculare", a subliniat prsedintele Societatii Romane de Nefrologie, dr. Adalbert Schiller.

Pentru prevenirea bolilor de rinichi cronice, medicii recomanda mentinerea si optimizarea stilului de viata, prin exercitii fizice zilnice si controlul precoce al hiperglicemiei si al tensiunii arteriale. Totodata, sunt necesare vizite anuale la medicul de familie.


Citeste si despre:

Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima Mucegaiul din locuinte - la ce boli esti expus si cum poti scapa de el? Bronhopneumopatia obstructiva cronica si activitatea sexuala Cat de periculos este aluminiul din antiperspirante? 7 simptome ale bolilor pulmonare Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Imunoterapia este o optiune de tratament? vorbim cu Dr. Dragos Median, medic primar Oncologie despre cancerul reproductiv feminin Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Cum sa va protejati rinichii Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati! Sfaturi pentru ameliorarea neplacerilor cauzate de varice Marijuana: cauza sau tratament in schizofrenie?