Pubertate precoce

Pubertatea normala - debuteaza intre 11 si 13 ani la fete si intre 13 si 15 ani la baieti, cu variatii legate de zona geografica, obiceiuri alimentare sau ereditate. La fete, primul semn al pubertatii este aparitia unei pilozitati pubiene si/sau dezvoltarea sanilor iar mai tarziu apar pilozitatea axilara si primele scurgeri menstruale. La baieti, pubertatea incepe printr-o crestere in volum a testiculelor, apoi apare virilizarea baietilor (cresterea in lungime a organului viril, dezvoltarea pilozitatii pubisului, apoi a celei a axilelor si a fetei).


Testele de rutina includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, biochimie, VDRL, test rapid la ACTH, testosteron seric, dihidrotestosteron, DHEA si radiografia abdominala simpla.
Daca se suspecteaza o tumora cerebrala se pot face tomografie sau RMN cerebral.
Daca se suspecteaza o tumora pelvina se poate face tomografie pelvina. Ecografia poate evidentia o tumora testiculara.
Se recomanda consultatia unui endocrinolog/urolog/ginecolog inaintea solicitarii unor investigatii scumpe.

Citeste si despre:

Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian Pubertatea precoce Ingrijorari legate de pubertatea precoce Pubertatea precoce: cum o identificam la timp Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce Pubertatea intarziata Pubertatea la persoanele de sex feminin Pubertatea si patologia ei Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Xenoestrogenii
Cere sfatul medicului ×