Leurda (Allium ursinum)

Planta medicinala care creste in zona alpina sau in campii cu sol fertil, iubitoare de umiditate. Frunzele sunt lungi si lucioase, iar florile sunt de grupate, de dimensiuni mici si au culoare alba.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si bulbii. Leurda infloreste  in lunile mai si iunie. Frunzele se recolteaza din luna aprilie, iar bulbii se recolteaza din luna august pana in octombrie.

Contine sulfura de alil, vitamina a, vitamina c, carotenoizi, ulei eteric, saruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu).

Leurda are caracteristici expectorante, cicatrizante, depurative, antiseptice, bactericide, hipotensive, antiscrelotice, vermifuge.

Planta seamana cu usturoiul la gust si se foloseste si sub forma de condiment in gastronomie.

 

Uz intern:

- hipertensiune, ateroscreloza, scade nivelul colesterolului, insuficienta biliara, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, insomnie, ameteala, depresie, guta, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziti intestinal, afectiuni ale plamanilor, gripa - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- rani si leziuni cutanate cronice, scrofuloza, herpes, furuncule eczeme, dureri reumatice - sub forma de cataplasma, comprese.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Leurda, cel mai bun detoxifiant de primavara

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Plante care va ajuta sa slabiti

Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer

Dieta anti-imbatranire

Detoxifierea de primavara

Dieta de 4 zile

Ayurveda si diabetul

Ayurveda si patologia articulara

Ayurveda si patologia cardiaca