VACCIN COMBINAT DIFTERO-TETANO-PERTUSSIS ADSORBIT (V.C.D.T.P.), fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
O doza vaccinala de produs, in volum de 0,5 ml, contine anatoxina difterica 15 Lf, anatoxina tetanica 6 U.B., vaccin pertussis 20 U.I.O. si fosfat de aluminiu 1,75-2 mg.
Indicatii

V.C.D.T.P. se foloseste in profilaxia difteriei, a tetanosului si a tusei convulsive.

Doze si mod de administrareSe inoculeaza 0,5 ml de vaccin strict intramuscular profund, in regiunea superioara latero-externa a coapsei, la intalnirea treimii superioare cu treimea mijlocie, la 3 cm in afara liniei mediane. Inocularea subcutanata poate provoca reactii suparatoare. Injectarea produsului se face cu un alt ac decat cel folosit la extragerea vaccinului din fiola. inainte de intrebuintare, fiolele trebuie bine agitate, pentru omogenizarea continutului. Primo-vaccinarea consta in administrarea a trei doze de V.C.D.T.P. la interval de minim 30 zile si optim de 60 zile, incepand cu varsta de 2 luni. Revaccinarea se efectueaza prin administrarea a doua rapeluri:rapel I o doza de 0,5 ml la 6-12 luni de la vaccinarea primara (dupa doza a 3-a)rapel II o doza de 0,5 ml la 18-24 luni de la rapelul Iin cazul in care schema de vaccinare cu V.C.D.T.P. nu poate fi respectata din cauza unor contraindicatii temporare, se recomanda continuarea vaccinarii la implinirea varstei de 3 ani, fara a se relua de la inceput schema de vaccinare; daca nu este timpul necesar pentru o imunizare completa, se recomanda administrarea de 2-3 sau 4 doze de vaccin, respectandu-se intervalele minime indicate in schema de vaccinare. V.C.D.T.P. nu se va administra decat dupa minimum 30 zile de la vaccinarea BCG.

Contraindicatii
Definitive: diabet zaharat, spasmofilie, cardiopatii decompensate, nefropatii, boli ale sangelui, encefalopatii evolutive convulsivante sau nu, reactii severe consecutive unei administrari anterioare de vaccin pertussis cu: febra mai mare sau egala de 40C, convulsii, stare de soc survenita in decurs de 48 ore dupa administrare. Temporare: stari febrile, boli infectioase acute si convalescenta acestora, tuberculoza evolutiva, stari alergice manifeste, stari distrofice grave.

Reactii adverse
Reactii locale: eritem si induratie la locul inocularii.
Reactii generale: agitatie psihomotorie minima si reactie febrila de pana la 38C, foarte rar peste. Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin respectarea contraindicatiilor si a modului de administrare. Febra poate fi combatuta prin folosirea de antitermice imediat dupa inocularea vaccinului.

Citeste si despre:

Vaccinuri necesare pentru adulti Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat? Programul national de vaccinari obligatorii Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica Legislatia privind vaccinarile Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Difteria Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene Hepatita B – simptome, cauze, tratament si preventie
Cere sfatul medicului ×