TILADE MINT, aerosol

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Componente inactive: Diclor-tetrafluoretan BP, diclor-dufluormetan BP, sorbitan trioleat, dentomint (mentol, carvona, menthona, anetol), saharina sodica.
Flacon presurizat cu eliberare dozata (aerosol), flacoane continand 56 sau 112 doze, fiecare doza eliberand 2 mg de nedocromil sodic.

Actiune terapeutica
Tilade contine nedocromil sodic, un compus nesteroidian care, atunci cand este administrat pe cale inhalatorie, demonstreaza proprietati anti-inflamatorii. Ca tratament al astmului bronsic, nedocromilul sodic reduce spasmul bronsic, tusea si hiper-reactivitatea bronsica, ameliorand parametrii functionali obiectivi ai respiratiei.

Doze si mod de administrare
Adulti (inclusiv persoanele in varsta) si copii de peste 12 ani:
Initial, cate 2 doze (4 mg nedocromil sodic) de 4 ori pe zi. Dupa ce s-a realizat controlul simptomatologiei, posologia de intretinere uzuala este de 2 doze de 2 ori pe zi. Tilade Mint este indicat in tratamentul zilnic al astmului bronsic si nu recomandam utilizarea sa in criza acuta de astm. Dupa inhalare, nedocromilul sodic este depozitat in plamani, absorbit si elimitat apoi neschimbat prin bila si urina. Cantitatea de nedocromil sodic depozitata in orofaringe este inghitita si eliminata pe cale digestiva. Nedocromilul sodic este in foarte mica masura absorbit din tractul digestiv si nu este metabolizat. Nedocromilul sodic nu prezinta riscul acumularii in cazul tratamentelor de durata si nici nu este retinut in tesuturi.

Indicatii
Tilade Mint este recomandat in tratamentul astmului bronsic atunci cand se urmareste terapia anti-inflamatorie profilactica si mai ales la pacientii al caror astm nu este controlat corespunzator cu alte medicamente. Tilade Mint se poate utiliza si concomitent cu oricare alt medicament recomandat in prezent in tratamentul astmului bronsic.

Contraindicatii
Tilade Mint este contraindicat pacientilor cu hipersensibilitate cunoscuta la oricare din componentele sale.

Masuri de precautie
Nu se recomanda utilizarea Tilade Mint in criza acuta de astm.sarcina si alaptarea: Studiile efectuate nu au demonstrat nici un risc in acest sens. Totusi, ca in cazul tuturor medicamentelor, si Tilade Mint trebuie administrat cu prudenta femeilor in primul trimestru de sarcina, ca si celor ce alapteaza.

Reactii adverse
Principalele efecte secundare ce au fost raportate sunt cefaleea si unele tulburari digestive (greata, varsaturi, dispepsii, dureri abdominale). Acestea sunt de obicei pasagere si de intensitate redusa. Ca orice preparat administrat pe cale inhalatorie, Tilade Mint poate provoca tuse sau bronhospasm.
Sarcina si alaptarea: studiile efectuate nu au demonstrat nici un risc in acest sens. Totusi, ca in cazul tuturor medicamentelor, si Tilade trebuie administrat cu prudenta femeilor in primul trimestru de sarcina, ca si celor ce alapteaza.
Supradozare: studiile efectuate nu au demonstrat efecte toxice ale nedocromilului sodic, nici chiar la doze mari. Daca se suspecteaza supradozajul, tratamentul recomandat este simptomatic si de sustinere.
Conditii de pastrare: se va pastra ferit de lumina directa si la temperaturi sub 30 grade Celsius. Se va feri de inghet. Flaconul fiind presurizat, nu trebuie spart sau ars nici dupa golire. Valabilitate: 24 luni.
Alte informatii utile: Tilade este un medicament eficient utilizat in astmul bronsic in care inflamatia (indiferent daca este de origine alergica sau nu) si hiper-reactivitatea bronsica joaca un rol important. O singura doza de Tilade confera protectie impotriva efectelor imediate ale unor factori agresivi specifici sau nespecifici. Efectul terapeutic favorabil al administrarii de doze repetate se face simtit la majoritatea pacientilor inca din timpul primei saptamani de tratament cu Tilade. Administrarea timp indelungat a acestui medicament reduce hiper-reactivitatea bronsica caracteristica astmului.

Citeste si despre:

Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini Ce este terapia cu aerosoli Legatura puternica dintre minte si inima Implicatiile molarului de minte asupra sanatatii orale Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Efectele pozitive ale drumetiilor asupra corpului si a mintii Maselele de minte – cand si de ce trebuie scoase? Terapia cu aerosoli marini Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli
Cere sfatul medicului ×