SULFASALAZIN, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

Un comprimat filmat gastrorezistent contine sulfasalazina 500 g si excipienti: povidona, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, dioxid de titan, galben Sicopharm 10 (E 172), talc, citrat de trietil, macrogol 6000, carboximetilceluloza sodica, acid metacrilic-copolimer etilacetat.


Actiune terapeutica

sulfasalazin contine sulfasalazina, un antiinflamator intestinal si antireumatic. bacteriile din colon transforma sulfasalazina in sulfapiridina si acid 5-aminosalicilic. Sulfapiridina scade inflamatia sistemica. Acidul 5-aminosalicilic scade inflamatia colonului. Sulfasalazin nu are efect analgezic.

Medicamentul este utilizat in:
- episoadele acute ale bolilor cronice inflamatorii intestinale (colita ulcerativa si boala crohn);
- prevenirea agravarii colitei ulcerative;
- artrita reumatoida la adulti si artrita reumatoida la copii (poliartrita reumatoida juvenila), care nu raspund suficient de bine la tratamentul cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.


Indicatii
Nu utilizati Sulfasalazin :
- daca sunteti hipersensibil (alergic) la sulfasalazina, sulfonamide, salicilati sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- daca aveti porfirie acuta intermitenta;
- la copii cu varsta sub 2 ani;

Aveti grija deosebita cu Sulfasalazin:
Informati medicul dumneavoastra daca aveti alte afectiuni cronice, tulburari metabolice, daca sunteti hipersensibil sau daca faceti tratament cu ale medicamente.
In timpul tratamentului cu Sulfasalazin , trebuie sa consumati cantitati suficiente de lichide, pentru a evita formarea de calculi renali.
Inainte de inceperea tratamentului si, periodic, in timpul tratamentului, medicul dumneavoastra va va recomanda sa efectuati analize de laborator (teste sanguine si de urina).

Daca suferiti de boli renale sau hepatice, boli de sange, astm bronsic, alergie sau deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, medicul dumneavoastra poate decide ca medicamentul nu este potrivit pentru dumneavoastra sau va poate da instructiuni suplimentare.

Medicamentul nu este recomandat in forma sistemica a artritei reumatoide juvenile, deoarece determina deseori reactii adverse, de tipul bolii serului (febra, greata, varsaturi, dureri de cap, eruptii cutanate si alterarea functiei hepatice). Aceasta reactie este deseori severa.

Mod de administrare
Intotdeauna luati Sulfasalazin asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Comprimatele se inghit intregi, cu un pahar cu apa, de preferat in timpul mesei. Nu se zdrobesc si nu se mesteca, deoarece filmul comprimatului scade riscul reactiilor adverse gastro-intestinale.

Episodul acut al colitei ulcerative si bolii Crohn
Adulti si adolescenti: doza recomandata este de 2 - 4 comprimate filmate gastrorezistente Sulfasalazin de 4 ori pe zi. Sulfasalazin poate fi asociat cu corticosteroizi si metronidazol.
Copii peste 2 ani: doza recomandata este de 40 - 60 mg sulfasalazina/kg si zi.

Dupa obtinerea remisiunii, doza trebuie scazuta progresiv.
Deoarece siguranta si eficacitatea tratamentului la copii cu varsta sub 2 ani, cu afectiuni inflamatorii intestinale cronice nu a fost stabilita, administrarea de sulfasalazina este contraindicata.

Mentinerea remisiunii colitei ulcerative
Durata tratamentului este nelimitata.
Adulti si adolescenti: doza recomandata este de un comprimat filmat gastrorezistent Sulfasalazin de 4 ori pe zi.
Copii peste 2 ani: doza recomandata este de 20 - 30 mg sulfasalazina/kg si zi.

Artrita reumatoida la adulti si poliartrita reumatoida juvenila
Adulti si adolescenti: doza recomandata este de 4 - 6 comprimate filmate gastrorezistente Sulfasalazin pe zi. Doza initiala recomandata este de un comprimat gastrorezistent Sulfasalazin pe zi. Doza trebuie crescuta treptat, saptamanal, astfel incat dupa 4 saptamani de tratament, doza va fi de 2 comprimate filmate gastrorezistente Sulfasalazin de 2 ori pe zi. Efectul clinic devine evident dupa 6 - 10 saptamani de tratament. Durata tratamentului va fi de cel putin 6 luni.

Copii peste 6 ani: doza recomandata este de 30 - 50 mg sulfasalazina/kg si zi, divizata in 2 3 prize. Doza initiala recomandata este de 1/3 - 1/4 din doza de mentinere recomandata, de exemplu un comprimat filmat gastrorezistent Sulfasalazin , seara. Doza de sulfasalazina se creste treptat, la interval de o saptamana, pana la atingerea dozei de intretinere. Doza zilnica maxima recomandata este de 4 comprimate filmate gastrorezistente Sulfasalazin.

Deoarece siguranta si eficacitatea tratamentului la copii cu varsta sub 6 ani, cu poliartrita reumatoida juvenila nu a fost stabilita, administrarea de sulfasalazina nu este recomandata la aceasta grupa de varsta.

Daca aveti impresia ca medicamentul este prea puternic sau prea slab, informati medicul sau farmacistul.

Sarcina si alaptarea
Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza orice alt medicament in timpul sarcinii.
Daca este necesar, puteti utiliza Sulfasalazin , dar numai sub supraveghere medicala si in doza minima eficace. Acest medicament nu este recomandat in ultimul trimestru al sarcinii, deoarece poate determina sau agrava icterul neonatal.
Deoarece sulfasalazina se excreta in laptele matern, se recomanda intreruperea alaptarii in timpul tratamentului.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Sulfasalazin comprimate nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar trebuie sa aveti in vedere ca in timpul tratamentului pot sa apara ameteli.

Interactiuni
Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca utilizati sau ati utilizat recent orice alt medicament, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala.
Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre medicamentele de mai jos:
- digoxina;
- tiopurina 6-mercaptopurina sau azatioprina;
- metotrexat;
- antidiabetice orale;
- acid folic;
- anticoagulante orale.

Supradozaj

Daca ati utilizat mai multe comprimate decat v-au fost prescrise, puteti prezenta greata, varsaturi, dureri abdominale, ameteli si vertij. Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. La doze foarte mari se pot adauga convulsii si afectari nervoase. in timp ce asteptati ajutor medical, incercati sa va provocati varsaturi. Nu provocati varsaturi la pacientii inconstienti. Acestia trebuie asezati pe partea laterala a corpului.

Daca ati luat mai multe comprimate Sulfasalazin decat trebuia, contactati imediat medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital.

Daca ati uitat sa administrati o doza de Sulfasalazin
Daca nu ati administrat doza la timp, luati-o cat mai curand posibil. Daca se apropie timpul sa luati doza urmatoare, nu luati doza uitata si continuati administrarea dupa schema recomandata.
Nu luati o doza dubla pentru a recupera doza uitata.


Reactii adverse

Ca si in cazul altor medicamente, Sulfasalazin poate determina efecte nedorite (reactii adverse).
Foarte rar apar reactii adverse care sa necesite scaderea dozelor sau intreruperea tratamentului. Daca aveti una dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra: mancarimi, eruptii, dificultati de respiratie sau de inghitire, tumefierea pleoapelor, a fetei sau a oricarei parti a corpului, febra sau frisoane neexplicate, inflamare faringiana, tuse, oboseala neexplicata, paloare, dureri abdominale intense, icter, sangerari cutanate, vanatai neobisnuite sau tulburari ale functiilor sistemului nervos central (vertij, sunete in urechi, dificultati in coordonarea miscarilor, convulsii, insomnie si halucinatii).

Majoritatea reactiilor adverse produse de Sulfasalazin sunt usoare. Reactiile adverse relativ frecvente sunt tulburarile gastro-intestinale (in special greata, varsaturi si pierderea apetitului) si durerile de cap. in timpul tratamentului mai pot sa apara coloratia galben-portocalie a urinii si a lentilelor de contact moi, afectari ale nervilor si scaderea fertilitatii. in general, aceste reactii dispar spontan dupa scaderea dozelor sau intreruperea tratamentului.
Daca observati aparitia reactiilor adverse, chiar nementionate in acest prospect, va rugam sa informati medicul sau farmacistul.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate gastrorezistente.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×