RIGEVIDON, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 14 Noiembrie 2018

Indicatii
Contraceptia orala. Tulburari functionale de sangerare menstruala. Dismenoree. sindrom premenstrual.

Contraceptivele orale combinate va protejeaza impotriva sarcinii, in trei feluri. Acesti hormoni: 1. impiedica ovarele sa elibereze ovulul in fiecare luna (ovulatia); 2. cresc vascozitatea mucusului (la nivelul colului uterin), ingreunand patrunderea spermei catre ovul; impiedica ovulul fertilizat sa se implanteze in peretele uterului.

Doze si mod de administrare
Administrarea produsului se va incepe in ziua 1 a ciclului menstrual si se va continua cu un drajeu zilnic, timp de 21 zile, la aceeasi ora a zilei. Dupa aceasta, urmeaza o pauza de 7 zile, perioada de aparitie a ciclului menstrual. Independent de aparitia si durata acestuia, in prima zi, dupa pauza de 7 zile, trebuie inceput un nou ciclu de administrare, de 21 zile. Aceasta schema va fi urmata atat timp cat se doreste prevenirea sarcinii. Daca produsul se administreaza dupa aceasta schema, efectul contraceptiv va acoperi si perioada de pauza. Daca se omite administrarea unui drajeu la ora obisnuita, se recomanda o administrare suplimentara, in cel mai scurt timp posibil. in cazul in care intervalul dintre doua administrari este mai mare de 36 ore, contraceptia nu poate fi asigurata in mod continuu. Administrarea produsului trebuie continuata chiar si in acest caz, pentru a evita intreruperea sangerarii, dar, in acest interval, se vor utiliza si alte metode contraceptive. dupa nastere sau avort, administrarea produsului nu se va incepe inainte de prima zi a ciclului menstrual care urmeaza primului ciclu bifazic.

Trebuie sa incercati sa luati pilula aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi. Vi se va parea mai usor sa o luati fie seara tarziu, fie dimineata devreme. inghititi fiecare drajeu intreg, cu o cantitate suficienta de apa, daca este necesar. Fiecare cutie de Rigevidon 21+7 contine 1 blister a 21+7 drajeuri sau 3 blistere a 21+7 drajeuri. Un blister contine 21 drajeuri albe si 7 drajeuri maro. Drajeurile maro nu contin hormoni – numite mai jos comprimate placebo. Urmarind directia indicata de sageata inscriptionata pe blister, trebuie sa luati cate un drajeu in fiecare zi timp de 21+7 zile, pana cand blisterul este gol. in timpul celor 7 zile cand luati drajeurile de culoare maro, in ziua 2 sau 3, veti avea o sangerare asemanatoare cu sangerarea menstruala, adica ciclul dumneavoastra lunar. in continuare, incepeti urmatorul blister – chiar daca sangerarea nu s-a oprit. Cat timp luati corect Rigevidon 21+7, veti incepe intotdeauna fiecare nou blister in aceeasi zi a saptamanii si intotdeauna veti avea ciclul lunar in aceeasi zi a lunii.

Compozitie
Fiecare drajeu contine 0,15 mg levonorgestrel si 0,03 mg etinilestradiol.

Actiune terapeutica
Este un contraceptiv oral combinat, cu concentratie scazuta in hormoni, care previne sarcina prin inhibarea ovulatiei. Baza fiziologica a inhibarii ovulatiei o constituie inhibarea secretiei hipofizare de LH si fsh. In plus, combinatia de hormoni previne sarcina, prin cresterea motilitatii tubare si a vascozitatii mucusului cervical, prevenind implantarea si inhiband asa-numita "capacitatie" a spermatozoizilor.

Contraindicatii
Contraindicatii absolute (afectiuni existente sau afectiuni in antecedentele personale patologice). tromboflebita, flebotromboza, trombembolism. Afectiuni cerebrovasculare. Boli ischemice cardiace. Carcinom de san sau de endometru, prezent sau suspect. Prezenta sau suspiciunea de tumori estrogen-dependente. Sarcina. Functie hepatica anormala. Tumori hepatice benigne sau maligne. Icter gestational, prurit sau herpes in perioada sarcinilor anterioare. sangerari vaginale de origini necunoscute. alaptare. cefalee severe, migrene. siclemie. otoscleroza (deteriorata in cursul sarcinilor anterioare). hiperbilirubinemie congenitala (de ex. sindroamele gilbert si Rotor-Dubin-Johnson). Dereglari de metabolism lipidic (hipercolesterolemie). Diabet zaharat sever. Hipertensiune severa. Administrarea cu 4 saptamani inainte de interventii chirurgicale programate. Contraindicatii relative: mononucleoza infectioasa. Sistrema sau rani crurale. Paciente peste 40 ani, daca mai au si alte contraindicatii. Femei fumatoare peste 35 ani. Depresie.

Masuri de precautie
Se vor lua masuri de precautie speciale in urmatoarele cazuri: diabet zaharat in antecedentele heredocolaterale, cresterea excesiva in greutate in perioada de administrare a medicamentului, afectiuni cardiace nonischemice (dupa interventiile pe cord, trebuie cerut sfatul medicului cardiolog), afectiuni renale, situatii in care se contraindica administrarea medicamentului: retardare mintala, alcoolism, dependenta medicamentoasa etc. Se recomanda precautie maxima in caz de diabet zaharat, hipertensiune, varice, flebite, otoscleroza, scleroza multipla, epilepsie, chorea minor, porfirie intermitenta, tetanie latenta, tumori uterine benigne, endometrioze sau mastopatii. Medicamentul este contraindicat femeilor cu trombembolism juvenil sau cu tulburari de coagulare in antecedentele personale patologice. In cazul in care nu apare sangerarea, administrarea medicamentului poate fi continuata numai dupa excluderea unei posibile sarcini. In caz de diaree sau voma - cauzate de o absorbtie redusa - efectul contraceptiv poate fi diminuat. Se va continua administrarea medicamentului, dar se vor folosi si alte metode de contraceptie (nonhormonale). Administrarea medicamentului se va intrerupe imediat: in caz de migrena sau cefalee neobisnuit de severe, care au aparut pentru prima data, tulburari vizuale acute, anestezie, flebite, primele semne de tromboza sau in caz de suspiciune de infarct; in cazul cresterii semnificative a tensiunii, icter sau hepatita fara icter, prurit generalizat, epilepsie sau intetirea crizelor epileptice; cu 4 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale, in caz de imobilizare pe termen lung (ex. dupa accidente) si in sarcina. Pe perioade lungi de administrare a contraceptivelor, s-au inregistrat cazuri rare de aparitie a unor tumori hepatice benigne (uneori chiar maligne) urmate, uneori, de hemoragii intraabdominale. Daca exista si cel mai mic indiciu in acest sens, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat.

Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Rigevidon 21+7, drajeuri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Anticonceptionalele orale hormonale, inclusiv Rigevidon 21+7, pot agrava unele boli. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti in una dintre situatiile enumerate mai jos. Acesta poate decide sa nu va recomande astfel de medicamente sau poate dori sa va monitorizeze mai frecvent. - aveti diabet - aveti istoric familial sau personal de tensiune arteriala crescuta (hipertensiune) - aveti istoric personal sau familial de formare de cheaguri de sange - aveti porfirie - sunteti obeza - aveti o inflamatie a pancreasului (pancreatita) - aveti sau ati avut migrene - aveti sau ati avut, dumneavoastra sau rudele dumneavoastra apropiate, un nivel crescut al grasimilor in sange (hipertrigliceridemie) - aveti orice boala care s-a agravat pe durata sarcinii sau unui tratament anticonceptional hormonal anterior.

Teste de laborator
Rigevidon 21+7 poate modifica rezultatele unor teste de laborator. Prin urmare este foarte important sa spuneti medicului sau asistentei ca luati tratament anticonceptional oral hormonal inaintea recoltarii acestora.

Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu trebuie sa luati Rigevidon 21+7 daca sunteti gravida. Daca ramaneti gravida sau credeti ca puteti fi gravida, incetati utilizarea Rigevidon 21+7 si adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Rigevidon 21+7 nu trebuie utilizat in timpul alaptarii. Daca alaptati si doriti sa luati contraceptivul, trebuie sa discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Rigevidon 21+7 nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Rigevidon 21+7 contine lactoza si zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide,va rugam sa- l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse
Hipomenoree. Sangerare intrerupta sau patare. Sangerarile intermenstruale sunt, de regula, trecatoare si, cu timpul, dispar in mod spontan. Greata, voma, cefalee, tensiune in sani, modificarea greutatii corporale, retentie hidro-salina, depresie, libidou scazut sau crescut. Pigmentarea pielii, intoleranta la lentile de contact. Reducerea tolerantei la glucoza, cresterea glicemiei si hipertensiune. Modificarea secretiei vaginale si micoze vaginale. Complicatii periculoase: tromboze si tromboflebite profunde, embolie pulmonara, infarct miocardic. Embolie cerebrala, hemoragii cerebrale. Tromboze retiniene, mezenterice si ale venei pelviene mici.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Gedeon Richter Plc. Gyomroi ut 19-21, 1103 Budapesta, Ungaria Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Octombrie 2014

Remediu natural in sustinerea activitatii sexualeRemediu natural in sustinerea activitatii sexuale

Citeste si despre:

Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat

Sindromul Piriformis

Metronidazolul si sarcina

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

Stenoza spinala cervicala

Protectie si regenerare hepatica direct din natura

Nutraceuticele, suplimentele pentru frumusete

Medicina functionala, sprijin eficient pentru pacientii oncologici

Vitamina C in viroza respiratorie

Galactoreea – secretia lactata patologica

Sciatica

Durerea in cancer

Pulsul si bataile normale ale inimii